FOTO, VIDEO: Pacov odlikovan zlatnom medaljom za hrabrost

Afrički džinovski torbasti pacov Magava odlikovan je prestižnom zlatnom medaljom za njegov doprinos pronalaženju mina u Kambodži.
Magava je otkrio 39 mina i 28 komada druge neeksplodirane municije.
 
Britansko veterinarsko humanitarno udruženje PDSA uručilo mu je zlatnu medalju za "njegovu požrtvovanu dužnost u spasavanju života i čišćenju smrtonosnih mina u Kambodži", prenosi BBC.
 
U zlatnu medalju su ugravirane reči: "Za hrabrost ili posvećenost dužnosti". 
 
 
Od 30 životinja koje su dobile orden, Magava je prvi pacov.
 
Sedmogodišnji glodar obučen je od strane belgijske humanitarne organizacije "Apopo", sa sedištem u Tanzaniji. Ta organizacija još od 90-ih godina obučava džinovske afričke torbaste pacove, poznate kao "herojske pacove", da otkrivaju nagazne mine i tuberkulozu kod ljudi.
 
"Ova zlatna medalja je velika čast za nas, ali takođe i za stanovnike Kambodže i za sve ljude širom sveta koji se suočavaju sa opasnostima nagaznih mina", kaže izvrši direktor "Apopa" Kristof Koks.
 
 
Magava, koji je odgajen u Tanzaniji, teži oko 1,2 kilograma i dugačak je 70 centimetara. Iako je veći i teži od drugih vrsta pacova, Magava je i dalje dovoljno mali i lagan da ne aktivira mine ako pređe preko njih.
 
Pacovi se obučavaju da pomoću svog izuzetnog njuha otkriju hemijska jedinjenja u eksplozivima i ignorišu metal u zemlji, koji često usporava ljudske ekipe deminera.
 
Kada pronađu eksplozivnu napravu, pacovi počnu da grebu po površini da bi uzbunili ljudske kolege.
 
Magava može da pretraži polje veličine teniskog terena za samo 20 minuta, za šta je čoveku sa detektorom metala potrebno između jednog i četiri dana.
 
Inače, procenjuje se da u Kambodži ima i do šest miliona nagaznih mina.
  • Mavashi

    29.09.2020 11:15
    Tvoj život
    Zapitaj se da li ti vrediš više ovom svetu i ljudima
  • Saša

    28.09.2020 20:44
    Bravo!
    U Kambodži kod Siem Reapa je Apopo centar koji turisti mogu da posete i vide ih na delu :). Još je lepše videti vezu koju imaju sa svojim ljudskim kolegama :)
  • daca

    25.09.2020 14:08
    Dusa mila :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.