Akvarijum odložio uvoz belih kitova zbog tužbe društva za zaštitu životinja

Akvarijum u američkoj saveznoj državi Konektikatu pristao je da zbog tužbe grupe za zaštitu životinja odloži do 31. marta uvoz pet belih kitova - beluga, na kojima namerava da obavi istraživanje.
Akvarijum Mistik je pristao da odloži uvoz kitova, kako bi sudijia imao vremena da odluči o tužbi organizacije "Prijatelji životinja" da zabrani i zaustavi isporuke.
 
"Prijatelji životinja", sa sedištem u Darijenu, u državi Konektikat, podneli su tužbu u septembru, rekavši da će pet belih kitova biti ugroženo, zbog prekida veza sa drugim pripadnicima njihove vrste.
 
Tužba je podneta protiv sekretara za trgovinu Vilbura Rosa i Nacionalne službe za morsko ribarstvo, koje su odobrile dozvolu za istraživanje, koja Akvarijumu Mistik omogućava uvoz kitova iz kanadske pokrajine Ontario.
 
"Ovo je sjajan rezultat za kitove, jer to znači da neće biti izmešteni iz staništa i prebačeni u Mistik dok sud ne utvrdi da li je dozvola koju je vlada izdala u skladu sa zakonom", naveo je Stiven Hernik, advokat organizacije "Prijatelji životinja“.
 
Akvarijum Mistik već ima tri beluge, potpuno bele kitove, koji su veoma komunikativni. U Mistiku žive u otvorenom bazenu od 750.000 galona, najvećem morskom u SAD.
 
Zvaničnici Akvarijuma kažu da će im dozvola uvoza kitova omogućiti „neinvazivna istraživanja“, koja su „od vitalnog značaja za pomoć“ toj ugroženoj i malobrojnoj vrsti kitova.
 
"Prijatelji životinja" tvrde da dozvola krši Zakon o zaštiti morskih sisara i Nacionalni zakon o zaštiti životne sredine, jer se državni zvaničnici nisu na odgovarajući način pozabavili mogućim teškoćama kitova zbog preseljenja u Mistik.
 
Akvarijum brani ideju o istraživanju i kaže da će tamošnje stanište obezbediti sigurno, zdravo i prostrano okruženje za novih pet kitova.
  • Дада

    05.01.2021 01:41
    Аман, оставите животиње на миру! Затворите себе у те акваријуме, па се проучавајте до миле воље!
  • realno

    04.01.2021 14:54
    Sve ovakve akvarijume i zoološke vrtove pozatvarati i u njima držati domaće životinje, jer deca ne znaju ni šta je ovca, krava... a divlje životinje neka žive u svojim staništima.
  • Đorđe

    03.01.2021 22:25
    ... i morža....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.