Ustreljen ris u Francuskoj, otvorena istraga

U Francuskoj je otvorena istraga nakon što je u istočnom delu zemlje pronađen ris ubijen vatrenim oružjem, saopštile su lokalne vlasti.
Ustreljen ris u Francuskoj, otvorena istraga
Foto: Pixabay
Ris, koji je zaštićena životinjska vrsta, pronađen je 31. decembra na obodu planine Jura i obdukcijom je utvrđeno da je životinja ubijena vatrenim oružjem.
 
Ovaj slučaj krivolova risa ozbiljno ugrožava populaciju te životinje, navele su vlasti i dodale da je to od 2020. treći ubijeni ris.
 
Lokalni sud je otvorio istragu kako bi se identifikovali odgovorni, a maksimalna kazna je do tri godine zatvora i novčana kazna od 150.000 evra.
 
Ova vrsta risa prepoznatljiva je po krznu bež boje, crnim tačkama na leđima i šiljatim ušima. Evroazijski ris je prisutan u Francuskoj gde ih ima oko 150.
 
Poznato je da je životinja samotnjak, lovi noću i nema stalno stanište. Isključivo je mesožder i jede ono što ulovi - jelene, koze, male glodare i ptice.
 
Ris prede kao domaća mačka. Može danima da bude na jednom mestu ali i da bez pauze pređe više od deset kilometara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.