VIDEO: Predstavljeno deset mladunaca pandi povodom Lunarne nove godine

Deset mladunaca pandi prvi put su prikazani javnosti u najvećem kineskom rezervatu za pande u znak obeležavanja predstojeće Lunarne nove godine.
VIDEO: Predstavljeno deset mladunaca pandi povodom Lunarne nove godine
Foto: Youtube screenshot (CGTN)
Jedan od njih se postideo i pokrio lice sa obe šape kada je video gužvu a drugi je pobegao od svog čuvara pre nego što je uhvaćen.
 
Pande su stare između četiri i šest meseci i rođene su iz prirodnog parenja, naveo je rezervat, Kineski centar za konzervaciju i istraživanje džinovskih pandi, u jugoistočnoj provinciji Sečuan.
 
Pande su predstavljene u igralištu, čija sredina je okićena dekoracijama za Lunarnu novu godinu uključujući lampione, tradicionalne kineske čvorove, papirne automobile i zastave.
 
"Novorođene pande iz okota 2020. vam žele srećnu Novu godinu i mnogo sreće u Godini vola", uzvikivali su čuvari sa pandama u rukama.
 
Korpe sa bambusom pripremljene su za pande sa spolja napisanim kineskim znakom fu, što znači sreća i blagoslov. Time se imitira kineska tradicija davanja crvenih koverata sa novcem deci za Lunarnu novu godinu da im se prenesu dobre želje i blagoslov. Umesto novca panda mladunci su dobili ono što vole da jedu.
 
 
Neke pande su bile znatiželjne oko korpi, a druge su bile više zainteresovane za igračke i dekoracije.
 
Zaključno sa decembrom u svetu su bila 44 mladunčeta pande, a više od polovine je uzgajano u Kini.
 
Kina se ponosi svojim naporima da očuva vrstu koja je godinama bila ugrožena. Pande su takođe simbol Kine i deo njene kulturne diplomatije.
  • Bela

    04.02.2021 17:18
    Pandice :)
    Joooj, kako su slatke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Devet najagresivnijih rasa pasa na svetu

Određene rase pasa sklone su agresivnom ponašanju, zbog čega se ne preporučuju neiskusnim vlasnicima koji nemaju dovoljno vremena za dresuru i socijalizaciju.

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.