VIDEO: Puževi sebi odseku glavu iz koje posle izraste novo telo

Odsečene glave najmanje dve vrste morskih puževa mogu neko vreme same da se kreću, jedu i čak da izbacuju otpadne materije.
VIDEO: Puževi sebi odseku glavu iz koje posle izraste novo telo
Foto: Youtube screenshot (Gardijan)
Funkcionišu nezavisno od jedne do tri nedelje, odnosno koliko je potrebno da njihova tela, uključujući i srce, ponovno izrastu.
 
"Tela koja su ostala bez glave mogu da žive i do nekoliko meseci sve dok meso ne počne da se raspada. Telima nikada ne naraste nova glava. U glavi se nalaze mozak i zubi, što je verovatno nezamenjivo", rekla je biolog Sajaka Mitoh sa Univerziteta za žene Nara u Japanu.
 
Mitoh i njen mentor biolog Joiči Jusa uzgajali su morske puževe Elysia cf. marginata kako bi proučavali njihove fotosintetske sposobnosti kada su u laboratoriji otkrili živu, odsečenu glavu, piše "New scientist".
 
Pregledali su svoje puževe i otkrili da svi imaju određenu vrstu udubljenja na vratu. Zavezali su tanku uzicu oko vrata šest laboratorijski uzgojenih puževa, na mestu tog udubljenja, i primetili da ih je svih šest unutar jednog dana odrubilo, odnosno, odbacilo svoje glave.
 
"Nakon što se puž nahrani algama njegova glava postane zelenkasta od hloroplasta. No, ona bude zelenkasta i nakon što je odsečena od tela. Smatramo da su žlezde za varenje ovih puževa raspoređene po celoj površini tela, uključujući i u glavi", objasnila je Mitoh.
 
Zašto to rade?
 
Naučnici su u međuvremenu svakodnevno posmatrali 160 puževa vrste Elysia atroviridis (neki su bili divlji primerci, a neki uzgojeni u laboratoriji) sve do njihove smrti, do koje je u proseku došlo u nešto manje od dve godine.
 
Pet od 15 laboratorijski uzgojenih puževa i tri od 145 divljih odrubilo je sopstvene glave, dok je 39 divljih puževa amputiralo manje delove tela poput repa ili produžetaka koji nalikuju na stopala.
 
 
S obzirom na to da neke životinje odbacuju delove tela kako bi pobegle predatorima, naučnici su štipali i bockali drugu grupu puževa kako bi oponašali napad grabljivice, ali ni jedan od njih nije reagovao samoamputacijom.
 
Umesto toga, primetili su da su neki od divljih primeraka imali parazite; uključujući svih 42 koji su odsekli delove tela.
 
"Verujemo da ova vrsta puževa odbacuje delove tela kako bi uklonila unutrašnje parazite koji sprečavaju njihovo razmnožavanje. No, to je za sada hipoteza", rekla je Mitoh.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.