Bela ajkula pliva prema Britaniji, druga koja je ikad prešla Atlantik

Velika bela ajkula mogla bi doplivati do Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je skrenula na pogrešan put, prenosi Mirror.
Ovaj gotovo pet i po metara dug predator tek je druga velika bela ajkula koja je uspela da prepliva Atlantik i sada se kreće prema obalama Ujedinjenog Kraljevstva i to u susret letnjoj sezoni.
 
Ženska bele ajkule po imenu Nukumi teška je preko tonu i po i obično pliva gore-dole po zapadnim obalama SAD i Kanade.
 
Naučnici koji prate kretanja ove 50 godina stare životinje kažu kako je preduzela krajnje neobičan potez i zaplivala istočno preko Atlantika.
 
Nukumi je odlučila da nastavi svoj put preko Atlantika, a izroni na kratko što je dovoljno da naučnici, koji prate njeno kretanje preko GPS-a smeštenog u peraju, mogu precizno da odrede smer u kojem se kreće.
 
"Nukumi pliva prema istoku poslednja dva meseca, sve otkad je napustila obale SAD kod Južne Karoline. Prema poslednjim podacima, ona se sada nalazi oko 1.700 nautičkih milja od obale UK. To je manje nego njena udaljenost od obala SAD, tako da bi ona u teoriji mogla da dopliva do Britanije" rekao je Bob Hueter, naučnik iz organizacije OCEARCH.
 
Naučnici, međutim, ipak sumnjaju u to da će Nukumi doći do obala Britanije jer su bele ajkule tamo neverovatno retka pojava.
 
Jedina druga bela ajkula koja je ikad preplivala Atlantik zvala se Lidija i 2014. godine doplivala je do obala Portugalije.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.