Najstariji evropski mužjak žirafe eutanaziran u bečkom Zoo vrtu

Najstariji mužjak žirafe u evropskim zoološkim vrtovima, Kimbar (28), eutanaziran je nakon snažnih bolova u zglobovima koje ni veterinari više ni na koji način nisu uspevali da mu ublaže, saopštio je
Najstariji evropski mužjak žirafe eutanaziran u bečkom Zoo vrtu
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Žirafe retko dožive više od 20 godina i svima nam je bilo jasno da dan oproštaja može doći u bilo kom trenutku. Ipak, izuzetno smo tužni", rekla je portparolka zoološkog vrta Johana Bukovski.
 
Kimbar je uskoro trebalo da napuni 28 godina.
 
Okotio se 1993. godine u zoološkom vrtu u Holandiji, a u bečki je premešten kada je imao dve godine u sklopu uzgojnog programa. 
 
Da bi mu olakšali muke, čuvari i negovatelji Kimbaru su seno kuvali na pari, povrće seckali na sitno, a ostalu hranu mekšali na razne načine jer su mu zubi bili gotovo u potpunosti istrošeni. 
 
Bukovski je rekla da je Kimbar posebno uživao u četkanju dugoga vrata, stomaka i grudnog koša.  
 
 
Bečki zoološki vrt jedan je od najstarijih u svetu. Kada je 1752. godine izgrađen, bio je zapravo zverinjak careve privatne "kolekcije" životinja sagrađen na zemljištu njegove letnje palate Šenbrun.
 
Za javnost je otvoren 25 godina kasnije, a posetioci su u početku mogli da dođu samo nedeljom popodne.
 
Do 1820. bečki zoološki vrt mogao se pohvaliti impresivnim brojem raznih egzotičnih životinja, poput slonova, vukova, polarnih medveda, divljih mačaka, hijena i kengura, ali najviše uzbuđenja tadašnjim Bečlijama doneo je dolazak prve žirafe u njihov zoo.  
 
U leto 1828. godine grad je s tolikim nestrpljenjem očekivao dolazak prve žirafe, da istoričari pišu kako je grad zahvatila "žirafina groznica". 
 
Međutim, za razliku od ostalih egzotičnih životinja zoološkog vrta, prvu žirafu u bečki zoo nije dovela austrijska ekspedicija, već je životinja bila poklon države Egipat. 
 
Bilo je to vreme kad se o žirafama toliko malo znalo da se u narodu verovalo da se radi o mešavini leoparda i kamile. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.