Na svetu postoji 50 milijardi divljih ptica, vrabaca oko 1,6 miliona

Na svetu postoji najmanje 50 milijardi divljih ptica, među kojima je 1,6 milijardi kućnih vrabaca, pokaza, pokazalo je najnovije istraživanje Univerziteta u Novom Južnom Velsu u Sidneju u Australiji.
Na svetu postoji 50 milijardi divljih ptica, vrabaca oko 1,6 miliona
Foto: 021.rs
Tri druge vrste - evropski čvorci, ambarice i galebovi takođe imaju populaciju veću od milijardu ptica, piše BBC.
 
Međutim, većina vrsta ptica je retka, sa otprilike jednom u 10 vrsta na manje od 5.000 jedinki, kažu autori istraživanja i dodaju da će taj prikaz globalne populacije ptica pomoći će u naporima za očuvanje kako bi se ptice spasile od izumiranja.
 
"Brojanje broja ptica na svetu je složen zadatak, bez konačnih odgovora. Prošle grube procene donele su 200 do 400 milijardi pojedinačnih ptica izvučenih od 10.000 do 13.000 vrsta ptica", rekao je jdan od autora studije.
 
Studija objavljena u Zborniku Nacionalne akademije nauka sugeriše da se većina ptica nalazi na severnoj hemisferi - u Evropi, severnoj Aziji, severnoj Africi, delovima Arapskog poluostrva i Severnoj Americi.
 
Suprotno tome, na Madagaskaru i na Antarktiku se može naći vrlo malo ptica.
 
"Podaci o nauci o građanima igraće fundamentalnu ulogu u budućnosti u praćenju biodiverziteta", rekao je dr Kalagen.

Teme

PTICE
  • Dragan

    19.05.2021 15:14
    E
    Mi istrebljujemo ptice već dve decenije.U gradu sem golubova drugih ptica nema.Svaka zgrada, parking,beton na hiljade manje ptica.Pticama treba drveća jer tamo žive,treba trava jer se tamo hrane. Zato imate insekte u stanu jer nemate one koji su se hranili njima.
  • Милица

    18.05.2021 14:27
    Врапчићи. Мале душице. Помозимо им да презиме.
  • Dragan

    18.05.2021 13:58
    Ah
    Srbija je ustrebila laste,radi na idtrebljenju vrabaca.Betonizacijom i sečenjem drveća istrebiti sve ptice što će uzrokovati rastom insekata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.