Ajkule bile blizu izumiranja pre 19 miliona godina, naučnici ne znaju zašto

Studija koja je objavljena ove nedelje nagovestila je da su ajkule skoro nestale sa lica zemlje usled misterioznog događaja pre 19 miliona godina.
Ajkule bile blizu izumiranja pre 19 miliona godina, naučnici ne znaju zašto
Foto: Pixabay
Taj broj je duplo veći od masovnog izumiranja koje se desilo mnogo ranije, kada je nestalo tri četvrtine biljnog i životinjskog sveta na planeti.
 
Istraživači, uključujući i one sa Univerziteta Jejl u SAD, kažu da je 70 odsto ajkula uginulo pre 19 miliona godina, a ta brojka je još veća za ajkule čije je stanište bilo otvoreno more, za razliku od onih koje su bile bliže obali, prenosi Indipendent.
 
Studija objavljena u žurnalu "Science" navodi da su okeani u tom periodu bili dom za deset puta više ajkula nego danas.
 
Pad u populaciji ajkula je duplo veći nego u vreme kredno-paleogenog masovnog uništenja koje se desilo pre 66 miliona godina.
 
Međutim, istraživači dodaju da ne mogu da kažu zašto su ajkule skoro nestale.
 
"Taj interval (od pre 19 miliona godina) nije povezan ni sa jednom velikom promenom u istoriji planete, ali je potpuno promenio pojam šta znači biti predator u okeanu", rekla je Elizabet Sibert, koautorka studije sa Jejla.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.