U Kini otkrivena nova vrsta džinovskog nosoroga, većeg od žirafe

Nova vrsta praistorijskog džinovskog nosoroga, jednog od najvećih sisara koji je hodao Zemljom, otkrivena je na severozapadu Kine, objavili su naučnici.
Paraceratherium linxiaense je živeo pre otprilike 26,5 milijuna godina i težio 21 tonu, kao četiri velika afrička slona. Glavom je mogao da dosegne sedam metara visine kako bi jeo s drveća, što ga čini višim od žirafe.
 
Ti su zaključci doneseni na temelju fosila otkrivenih u severnoj kineskoj provinciji Gansu.
 
U studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu Communications Biology istraživači pišu kako je analizom fosila, pronađenih 2015, zaključeno kako oni pripadaju novoj vrsti, drugačijoj od dosad poznatih džinovskih nosoroga.
 
Potpuno očuvana lobanja i čeljust pokazuju sličnost s današnjim tapirima, zaključak je istraživanja koje je predvodio Deng Tao s paleontološkog instituta u Pekingu. Nova vrsta srodna je divovskim nosorozima koji su nekada živeli u Pakistanu, što sugeriše da su se kretali širom centralne Azije.
 
Nosorozi su slobodno putovali između severozapada Kine i indijsko-pakistanskog potkontinenta, što znači da je Tibetanska visoravan tada imala nizinska područja, smatraju naučnici.
 
"Tropski uslovi omogućili su džinovskom nosorogu da se vraća severno u centralnu Aziju, što implicira da Tibet još nije bio visoravan velike visine", saopštio je Deng.
  • marko

    19.06.2021 18:57
    Zamislite susret sa ovim kolosom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.