Izumrle još 23 životinjske vrste

Američka savezna agencija za zaštitu faune (FWS) je odlučila da 23 životinjske vrste proglasi izumrlima, uključujući belokljunog detlića koji zvanično nije viđen od 1944. godine.
"FWS je utvrdio da su te vrste izumrle", objavljeno je u saopštenju.
 
Pokrenut je proces da se povuku s liste ugroženih vrsta.
 
Vladini stručnjaci su na mnoge načine pokušali da pronađu te 23 vrste ptica, riba i drugih životinja. Upozorili su da klimatske promene i nestanak staništa, uz druge pritiske, mogu dovesti do toga da takva izumiranja budu sve češća.
 
"S klimatskim promenama i nestankom prirodnih područja sve je veći broj vrsta na ivici opstanka. Sad je vreme za proaktivne, kolaborativne i inovativne načine da spasimo divljinu Amerike", rekla je Deb Haland, američka ministarka zadužena za upravljanje federalnim prirodnim resursima i teritorijama.
 
Odlazak svake od 23 vrste trajan je gubitak za američku prirodnu baštinu, kazala je Bridžet Fahej iz FWS-a za "New York Times".
 
"To je otrežnjujući podsetnik da je izumiranje posledica promena u životnoj sredini koje uzrokuje čovek", dodala je.
 
Među izumrlima je 11 ptica, osam slatkovodnih školjki, dve vrste riba, šišmiš i jedna biljka, objavila je agencija.
 
Belokljuni detlić je nekada bio najveći detlić u Americi, ali krčenjem starih šuma na jugu SAD-a uništeno je njegovo stanište. Poslednji put je viđen 1944. na severoistoku Luizijane.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.