Evroparlamentarci traže zabranu korišćenja divljih životinja u cirkusima

Potrebno je zabraniti korišćenje divljih životinja u cirkusima u celoj EU, složili su se poslanici u Evropskom parlamentu.
Evroparlamentarci traže zabranu korišćenja divljih životinja u cirkusima
Foto: Pixabay
Evroposlanici su u raspravi o mogućoj zabrani korišćenja cirkuskih divljih životinja, na plenarnoj sednici u četvrtak, bili složni u zahtevu da se uvede zabrana na nivou cele EU.
Michaela Šojdrová (EPP) navela je da je više od milion građana EU potpisalo peticiju za zabranu.
"Drago mi je da su 23 države članice (to pitanje) već rešile", rekla je.
 
Samo tri države u potpunosti zabranjuju korišćenje
 
Samo tri evropske države (Grčka, Kipar i Malta) u potpunosti zabranjuju korišćenje divljih životinja u cirkusima.
 
Evropski poverenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič smatra da se radi o etičkom pitanju.
 
"Gde zakonodavstvo nije usklađeno na nivou Evropske unije, države članice imaju mogućnosti da preduzmu nužne korake", rekao je.
 
Pozvao je države koje nemaju propisanu zabranu da slede primer onih koje su je uvele, ali bio je izričit da to ne bi trebalo zahtevati na nivou cele EU.
 
Neprirodna ponašanja
 
Divlje životinje korišćene u cirkusima nisu pripitomljene, već ukroćene, složili su se govornici. Dokazano je da se radi o za njih neprikladnom okruženju jer cirkusi ne uspevaju da im osiguraju neke od najosnovnijih društvenih, prostornih i zdravstvenih uslova.
 
Mogućnost prirodnog ponašanja ozbiljno im je ugrožena. Osim toga, obavezne suda izvode brojna njima nesvojstvena ponašanja. Posledica svega toga je da su im dobrobit, zdravlje i reprodukcija značajno smanjeni.
 
"Zamisli da živiš u kavezu, verovatno rođen kao zatvorenik, ali osećaš divljinu u sebi. Čezneš da slobodno trčiš ili plivaš i spavaš pod otvorenim nebom. Ali tvoj dnevni život ne izgleda tako. Tvoj dan je u milosti ljudi koji te drže u zarobljeništvu, gde moraš da naučiš kako da izbegneš bolne kazne", rekla je Tili Mec (Verts/ALE).
 
Većina poslanika smatra da korišćenje divljih životinja u cirkusima nema obrazovnu ni kulturnu vrednost, već, naprotiv, može negativno uticati na javnu percepciju divljih životinja i poštovanje prema njima.
 
Nezakonita trgovina, krivolov, nesreće..
 
Jedno od brojnih pitanja su zdravstvene kontrole vezane za njihovo premeštanje među državama. Studije pokazuju da sprovođenje kontrola u pogledu zdravlja, trgovine i posedovanja divljih cirkuskih životinja nije jednostavna. Poslanici su spominjali i veći rizik od prenošenja zoonoza.
 
Takođe, korišćenje ugroženih vrsta podriva međunarodne napore kojima se nastoji zaustaviti nezakonita trgovina i krivolov.
 
Budući da cirkusi mnogo vremena provode u pokretu i često menjaju nazive, teško je pratiti podatke o životima zaštićenih životinja uzgojenih u zatočeništvu. To olakšava nezakonitu trgovinu ugroženim vrstama i njihovim delovima unutar EU, čime se ugrožava efikasna primena propisa o trgovini divljom faunom i florom.
 
Osim toga, korišćenje divljih životinja u cirkusima često rezultira nesrećama koje uključuju krotitelje i druge cirkuske radnike, ali i publiku. Nesreće se događaju usled devijantnog ponašanja prouzrokovanog lošim životnim uslovima i stresom, naveli su evroparlamentarci.
 
Zabranom bi se osiguralo da se izloženost rizicima nezakonite trgovine divljim vrstama i rizicima za javno zdravlje i sigurnost jednako ublaži u svim državama članicama, smatraju poslanici.
  • Sama

    19.12.2021 10:01
    Evropa
    A šta su ti Evroparlamentarci? Jedan običan cirkus. Treba i njih zabraniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.