Mađarski naučnici otkrili da li psi razlikuju jezike

Mađarski naučnici otkrili su da psi mogu da razlikuju jezike.
Mađarski naučnici otkrili da li psi razlikuju jezike
Foto: Pixabay
To su otkrili nakon što su grupi od 18 pasa pustili odlomke iz priče Mali princ na španskom i mađarskom i ispitali kako je njihov mozak reagovao. Istraživanje je vodila Laura V. Cuaya sa Univerziteta Eotvos Lorand u Budimpešti.
Cuaya je na posao dovodila svog psa Kun-kuna i pitala se da li on razume drugačiji jezik. 
"U istraživanju smo prvi put otkrili da neljudski mozak može razlikovati jezike", rekla je Cuaya.
 
Otkriće je komentarisao i Raul Hernandez-Perez, koautor istraživanja. 
 
"U svom životu s ljudima, psi usvajaju slušne obrasce jezika kojem su izloženi", rekao je Hernandez-Perez.
 
Tokom eksperimenta Kun-kun i drugi psi uvežbani su da nekoliko minuta nepomično leže u skeneru mozga.
 
Svi psi su čuli samo jedan od dva jezika - mađarski ili španski - od svojih vlasnika ranije, što je omogućilo naučnicima da uporede kako njihov mozak reaguje na vrlo poznati i na potpuno nepoznati jezik. 
 
Psi su slušali odlomke iz priče Mali princ na španskom i mađarskom, a takođe i računarski iskrivljene verzije tih odlomaka kako bi proverili mogu li razlikovati govor i negovor. 
 
Upoređujući reakcije mozga, naučnici su pronašli različite obrasce aktivnosti u primarnom slušnom korteksu mozga pasa, što ukazuje na to da oni mogu da razlikuju govor od negovora. U sekundarnom slušnom korteksu koji analizira složene zvukove, mozak pasa proizvodi različite obrasce aktivnosti kada čuje poznati i nepoznat jezik.
 
Što su psi bili stariji, to je njihov mozak bolje razlikovao dva jezika.

Teme

Psi
  • Igor

    20.01.2022 17:10
    Jako zanimljiva stvar, samo se pitam, bez želje da umanjim značaj ovog otkrića, na koji način psi "razlikuju" jezike. Sigurno ne kao ljudi, a mađarski zvuči drukčije od svega ostalog što se može čuti na planeti a i šire.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.