FDA odobrila lek protiv osteoartritisa za mačke

Dobre vesti za starije mačke koje pate od osteoartritisa - američke zdravstvene vlasti su odobrile novi lek čija je svrha da im smanji bolove.
FDA odobrila lek protiv osteoartritisa za mačke
Foto: Pixabay
Radi se o terapiji monoklonskim antitelima, načinu lečenja koji je dobio na značaju od početka pandemije kovida-19 jer doprinosi smanjenju rizika od razvoja težeg oblika bolesti.
 
Ovo je prvi put u SAD da su sintetička antitela odobrena za lečenje životinja.
"Napredak u veterinarskoj medicini ključan je za produženje života mnogih životinja, uključujući i mačke", objavio je Stiven Solomon, direktor veterinarskog odeljenja Američke uprave za hranu i lekove (FDA).
 
Novi lek daje se jedanput mesečno injekcijom pod kožu, a doziranje zavisi od težine mačke.
Osteoartritis je bolest koja zahvata zglobove, s godinama se hrskavica koja omogućava klizanje dve kosti istroši, a to prouzrokuje trenje koje je izvor bola.
 
Novi lek, Solensia, veže se na protein nazvan NGF koji deluje na bol i sprečava da signal bola stigne do mozga.
 
U kliničkim ispitivanjima istraživači su zamolili vlasnike mačaka da opišu ponašanje svojih ljubimaca. Na primer, da li mačka skače po nameštaju jednako živahno kao pre? Obavlja li umivanje jednako često kao ranije?
 
Zatim su uporedili ponašanje životinja pre i posle uzimanja leka. Veterinari i vlasnici kažu da su uočili tek blage nuspojave, poput povraćanja ili dijareje, ali zbog toga nije bilo potrebno prekinuti terapiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.