Zbog klimatskih promena ptice polažu jaja ranije

S obzirom na to da klimatske promene podstiču raniji početak proleća u većem delu Sjeverne Amerike, mnoge ptice polažu jaja ranije.
Zbog klimatskih promena ptice polažu jaja ranije
Foto: Pixabay
To je utvrdila nova studija koja povećava broj dokaza da globalno zagrevanje potpuno menja ponašanje divljih životinja.
Od 72 vrste ptica koje su praćene u okolini Čikaga, otprilike jedna trećina položi jaja oko 25 dana ranije nego pre jednog veka, navodi se u članku objavljenom u časopisu "Journal of Animal Ecology". Među pogođenima su i gugutka, vetruša i jastreb.
Naučnici do sada nisu pronašli nikakva jasna obeležja zajednička tim vrstama koja bi mogla objasniti zašto menjaju svoj raspored.
 
"Većina ptica koje smo posmatrali jedu insekte, a na sezonsko ponašanje insekata takođe utiče klima", rekao je glavni autor Džon Bejts, kustos odeljenja za ptice u "Field Museum" u Čikagu.
 
Pitanje kako na životni ciklus životinja i biljaka utiču klimatske promene i sezonski poremećaji "postaje sve važnije u glavama ljudi", rekao je Bejts.
 
Samo nekoliko temperaturnih stepeni manje ili više od dugogodišnjeg proseka može imati veliki uticaj na to kad se pojave insekti, drveće prolista, cveta cveće i, prema novom istraživanju, izlegu jaja.
 
Naučnici veruju da bi klimatske promene mogle biti jedan od mnogih razloga za strmoglavi pad populacija ptica od 1970-ih, pri čemu su Sjedinjene Države i Kanada izgubile otprilike trećinu svojih ptica - ili oko tri milijarde - prema studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu "Science".
 
Bejts i njegove kolege proučili su više od 1.500 zapisa o ljuskama jaja koje se čuvaju u čikaškom muzeju "Field", a mnogi datiraju iz perioda između 1872. i 1920. kada je skupljanje jaja bilo popularna zabava.
 
Ti entuzijasti ostavili su detaljne, rukom pisane nalepnice s podacima kao što su vrsta ptice i datum sakupljanja.
 
Naučnici su zatim uporedili te zapise s više od 3.000 modernih zapisa pa sve zajedno s podacima o nivoima ugljen-dioksida una datume gnežđenja kroz čitavo vreme obuhvaćeno istraživanjem.
 
Zaključci studije potvrđuju rezultate studija sprovedenih poslednjih decenija u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje su takođe otkrile da ptice jaja polažu ranije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.