Naučnici: Zamrzavanje sperme koale sprečilo bi njihovo izumiranje

Australijski istraživači Univerziteta Njukasl u Novom Južnom Velsu smatraju da bi zamrzavanje sperme koale moglo pomoći u zaštiti tih ugroženih torbara od izumiranja.
Naučnici: Zamrzavanje sperme koale sprečilo bi njihovo izumiranje
Foto: Pixabay
Zato su predložili uspostavljanje biolaboratorije sakupljene sperme, javio je danas BBC.

Šumski požari su proteklih godina ubili desetine hiljada koala, zbog čega je populacija tih životinja znatno smanjena.

Naučnik za zaštitu prirode Rajan Vit rekao je da taj predlog pomaže u očuvanju genetske raznolikosti koala izvan malih kolonija torbara u zatočeništvu.

"Nemamo polisu osiguranja od prirodnih katastrofa kao što su požari 2019. i 2020. godine, kakvi prete da zbrišu veliki broj životinja u isto vreme", izjavio je Vit.
 
On je rekao da ako populacija koala nestane u požarima ne postoji način da se vrati ili sačuva njihova genetika.
 
"Upotrebom smrznute sperme možemo ponovo da uvedemo genetsku varijaciju u populacije divljih koala, bez potrebe da ih premeštamo", izjavio je ekspert Laklan Hauel.
 
Prema njegovim rečima, identifikovano je 16 bolnica za divlje životinje i zooloških vrtova širom Australije, koji bi mogli da rade kao centri za prikupljanje sperme koale.

Teme

koale
  • Milica

    13.04.2022 20:39
    Užas, plačem. Ne mogu da verujem da je čovek i koale doterao do izumiranja. Pored divnih koala i tolike druge sirote male duše su stradale u tim požarima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Devet najagresivnijih rasa pasa na svetu

Određene rase pasa sklone su agresivnom ponašanju, zbog čega se ne preporučuju neiskusnim vlasnicima koji nemaju dovoljno vremena za dresuru i socijalizaciju.

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.