Kanada seli 40 šumskih bizona u Aljasku kako bi se spasila vrsta

Kanadska vlada objavila je da je odlučila da preseli oko 40 šumskih bizona iz severne Alberte u Aljasku.
Kanada seli 40 šumskih bizona u Aljasku kako bi se spasila vrsta
Foto: Pixabay
To radi kako bi se uspostavila dovoljno velika krda tih životinja i tako obezbedila dugoročni opstanak te najveće kopnene životinje u Severnoj Americi.
Šumski bizon u Kanadi ima status ugrožene vrste još od 2003. godine, a broj jedinki je i dalje u padu pa mu preti izumiranje ukoliko se nešto ne preduzme kako bi se zaštitile.
Tokom ranog 19. veka broj šumskih bizona, koji su veći od ravničarskih bizona, procenjivao se na oko 168.000 na području severozapadne Kanade i unutrašnjosti Aljaske, ali već krajem 19. veka ostalo ih je tek nekoliko stotina.
 
Na Aljasci je 2015. godine pokrenut projekat obnove populacije šumskog bizona u divljini, te se procenjuje da je trenutno broj jedinki te vrste na području zapadne Aljaske veći od 100.
 
Osim u Alberti, šumski bizon se u Kanadi može pronaći i u Britanskoj Kolumbiji, Jukonu, kao i na Severozapadnim teritorijama.

Teme

bizon

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.