Neko je ubio medu Maglića u nacionalnom parku u BiH

Medved Maglić, kojem je bila stavljena ogrlica za telemetrijsko praćenje, nezakonito je ustreljen u lovištu "Zelengora" u Gacku, kojim upravlja Nacionalni park "Sutjeska".
Neko je ubio medu Maglića u nacionalnom parku u BiH
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je saopštio Centar za životnu sredinu iz kojeg su uputili apel građanima da informacije o ovom i sličnim slučajevima prijave policiji i nadležnim organima.
"Interventni tim za krupne zveri, koji je učestvovao u postavljanju ogrlice za praćenje, utvrdio je da se medved više ne kreće. Ubrzo nakon toga pronađeno je njegovo beživotno telo", kaže se u saopštenju.
Iz Centra ističu da je u istragu uključena policija, a od upravnika prirodnih područja zatraženo je da pojačaju kontrolu i suzbiju kretanje naoružanih posetilaca.
 
Aleksandra Dragomirović, predstavnica Centra, kazala je da je medved Maglić, koji nazvan po najvišoj planini u BiH, nastradao u granicama Nacionalnog parka "Sutjeska", gde je trebalo da bude najzaštićeniji.
 
"Tako malo vremena je prošlo otkad smo mu izmerili nepunih 150 kilograma i zaključili kako će tek rasti, razviti se u pravog medonju dostojnog staništa koje nastanjuje. Nažalost, surovo i kukavičko srce nekog 'junaka' prekratilo je taj nevini život", navela je Dragomirović koja je koordinatorka projekta "Zaštita mrkog medveda na području Dinarida".
 
Mrki medved je u Evropi zaštićena vrsta kojoj preti izumiranje.
 
Bosna i Hercegovina nema državnu listu ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Mrki medved nalazi se na crvenim listama na nivou entiteta Federacija BiH i Republika Srpska.
  • Мило

    20.06.2022 23:37
    Ој међеде блиски рођаче зар и ти погибе?
  • 021

    20.06.2022 21:24
    Ns
    Nemojte tako. Volim mede. Al pre 2 nedelje muz bio tamo.
    Čuo ga. Spremio kamen i stap...
    E sad.. ako su ga ubili u samoodbrani...
    Ako radi trofeja... onda suditi.
  • Laxzztfkq

    20.06.2022 18:51
    Balkanska narav.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.