Ekolog: 3.000 delfina uginulo u Crnom moru od početka ruske invazije

Ekolog Ivan Rusev rekao je da je od početka rata 3.000 deflina uginuo u Crnom moru.
Ekolog: 3.000 delfina uginulo u Crnom moru od početka ruske invazije
Foto: Pixabay
Povećana buka i korišćenje sonara mogu dezorijentisati delfine koji koriste zvuk za navigaciju. Ne mogu da pronađu hranu, zbog čega uginu od gladi.
Početkom ovog meseca Atanas Rusev, šef bugarske kampanje "Spasite delfine", na Fejsbuku je objavio da je zabeleženo više slučajeva da su delfini zapeli u delti reke Ropotamo, koja se uliva u Crno more.
"Više delfina izgubilo je sposobnost navigacije, bili su vrlo slabi. Neki su imali opekotine od bombi ili mina. Zamislite delfina s teškom opekotinom. Prema stručnjacima koji su ih pregledali, delfini nisu mogli da jedu najmanje deset dana. Oni koji nisu opečeni, bili su teško povređeni", objavio je Rusev dodavši da su tela uginulih sisara nađena na obalama Bugarske, Turske, Rumunije i Ukrajine.
 
Više naučnih studija sprovedenih pre rata potvrdilo je da su vojni sonari opasni za morske životinje.
  • Sale

    28.06.2022 09:38
    Od pocetka ruske invazije pocelo je otapanje polova, ok...
  • Sunjatce

    26.06.2022 19:54
    Mađioničar
    Sve će to Putko pozlatiti i naplatiti.
  • Jova

    26.06.2022 19:18
    Ovo je priča o delfinima, a ne o junačenju Srba 1999. Možda nas i ne bi bombardovali da nismo neprestano budale.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.