VIDEO: Četiri decenije nakon što su izumrli, nosorozi ponovo u Mozambiku

Više od četiri decenije nakon što su lokalno izumrli, nosorozi ponovno lutaju divljinom Mozambika.
Ova zemlja dovodi ugrožene vrste iz Južne Afrike u nastojanju da udahne novi život svojim parkovima i podstakne lokalni turizam.
Grupa rendžera uhvatila je, sedirala i premestila crne i bele nosoroge u preko 1.600 km udaljen nacionalni park Zinave u Mozambiku, koji se prostire na više od 400.000 hektara i ima više od 2.300 drugih, takođe spolja dopremljenih životinja.
"Nosorozi su važni za ekosistem, što je jedan od razloga zašto ih premeštamo na toliku udaljenost i činimo sve ove napore da ih tamo dovedemo", rekao je Kester Vikeri, konzervator koji nadzire prebacivanje nosoroga.
 
 
Grupa za očuvanje "Peace Parks Foundation" (PPF), koja sprovodi operaciju, ima za cilj da preseli više od 40 nosoroga u sledeće dve godine u Mozambik.
 
Vođa projekta Entoni Aleksander rekao je da je grupa već dovela neke predatore i mnogo slonova u park i da su sada na redu nosorozi.
 
Ova inicijativa deo je kampanje za spas ugroženih vrsta njihovim preseljenjem u sigurna utočišta, gde imaju priliku da povećaju svoju populaciju.
 
 
Vikeri kaže da se nada da će za 10 godina videti naprednu populaciju belih nosoroga u Zinaveu.
 
Brojnost divljih životinja u Mozambiku ozbiljno je pogođena 15-godišnjim građanskim ratom koji se završio 1992. i krivolovom.
  • Dragan

    05.07.2022 04:16
    Ah
    Čak i tamo postoji SNS ?Da pogodim tamo gde su živele ove životinje su proglasili po zakonu Srbije građevinskom zonom i zato sele životinje,a kad Galens diđe do macionalnog parka će opet seliti životinje.A o hrani biljke,voda šta im bog da.
  • Goran

    04.07.2022 16:04
    Napokon neka lepa vest!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.