Poljski institut uvrstio domaću mačku u "invanzivnu stranu vrstu" zbog "štete koju nanosi pticama"

Ugledni poljski naučni institut klasifikovao je domaće mačke kao "invazivnu stranu vrstu".
Poljski institut uvrstio domaću mačku u "invanzivnu stranu vrstu" zbog "štete koju nanosi pticama"
Foto: Pixabay
Kao razlog navode štetu koju nanose pticama i drugim divljim životinjama.
Biolog sa državne Poljske akademije nauka Vojčeh Solaž uneo je "Felis catus", naučni naziv za domaću mačku, u nacionalnu bazu podataka Instituta za zaštitu prirode.
Baza podataka je već imala 1.786 drugih vrsta navedenih bez prigovora, rekao je Solaž za Asošiejted pres i dodao da su kritike koje su mu upućene zbog "invazivne strane vrste broj 1.787 možda rezultat nekih medijskih izveštaja koji su stvorili lažni utisak da institut poziva na eutanaziju divljih i drugih mačaka".
 
Dodao je da je među naučnicima konsenzus da domaće mačke imaju štetan uticaj na biodiverzitet, s obzirom na broj ptica i sisara koje love i ubijaju, te da "100 odsto ispunjava" kriterijume da bude uvrštena među "strane invazivne vrste".
 
Ranije ovog meseca, Poljska akademija je na sajtu objavila članak u kojem su pokušali da objasne svoj stav i naveli da se "protive bilo kakvoj okrutnosti prema životinjama". U tekstu se navodi da je klasifikacija u skladu sa smernicama Evropske unije.
 
Mačka je, kako navode, prema strogo naučnom gledištu, u Evropi okarakterisana kao "strana životinja" jer je pripitomljena verovatno pre oko 10.000 godina na Bliskom istoku.
 
Institut je takođe preporučio vlasnicima mačaka da ograniče vreme koje njihovi ljubimci provode na otvorenom tokom sezone razmnožavanja ptica.
  • Bravo 1

    31.07.2022 09:29
    Bravo vidi se iz komentara da mrziš mačke a bogami i komšije. Mačke jesu predatori i ubijaju ono sa čim se hrane. Ali su ljudi najveći predatori koji ubijaju iz raznoraznih pobuda. Nadam se da su sigurne pored takvih kao što ste Vi. I mačke i komšije.
  • Vlada

    29.07.2022 12:43
    @Vidoviti Limanac

    Golubovi su u gradskim sredinama najgore invazivne štetočine posle pacova.
  • /

    28.07.2022 09:08
    /
    kretenski je ne poznavati zivotinju ili drugara kojeg imas.
    macke jesu predatori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.