VIDEO Naučnici planiraju da ožive tasmanijskog tigra kojeg je čovek istrebio pre sto godina

Australijski naučnici veruju da su na putu da obnove izumrlu vrstu tasmanijskog tigra i kažu da bi mogli da imaju prvo živo mladunče u narednoj deceniji.
Uopšteno se veruje da je torbarski tasmanijski tigar, ili pasoglavi vuk, čije je naučno ime Thilacinus, nestao sa australijskog kopna pre dve hiljade godina. Poslednji poznati primerak uginuo je 1936. godine u zatočeništvu u zoološkom vrtu Beaumaris u Hobartu u australijskoj ostrvskoj državi Tasmaniji.
Podseća na psa, telo je dugačko oko metar (bez repa), sivkasto-braon boje sa 12 do 14 crnih poprečnih pruga na leđima. Ženka je na svet donosila dva do četiri mladunca. Živeo je u Australiji, Tasmaniji i Novoj Gvineji.
Endru Pask sa Univerziteta u Melburnu rekao je da će najavljeno partnerstvo između njegove laboratorije za istraživanje integrisane genetske restauracije Thilacinus (TIGRR) i američke kompanije "Colossal Biosciences" omogućiti naučnicima da preduzmu "velike korake ka očuvanju ugroženih torbara u Australiji i preuzmu veliki izazov vraćanja izumrlih vrsta".
 
Revolucionarne tehnologije za uređivanje gena kompanije "Colossal" biće kombinovane sa radom laboratorije TIGRR na sekvenciranju genoma Thilacinus kako bi se vratio izumrli torbar, navodi se u saopštenju. Napori će takođe biti potpomognuti radom TIGRR-a na identifikaciji torbara sa sličnim DNK kao Thilacinus da bi se dobile žive ćelije.

"Sa ovim partnerstvom, sada verujem da bismo za deset godina mogli da imamo našu prvu živu bebu tasmanijskog tigra kog su ljudi lovili do istrebljenja pre skoro sto godina", rekao je Pask.

  • vala baš

    17.08.2022 23:21
    A, Dart Vader i Imperator, kada ćete njih?
  • Dragan

    17.08.2022 18:50
    Se
    Rusi pte 20g rekli da će oživeti Muta kad su našli ostatke u ledu.Ništa.Preko 100.000 životinskih vrsti nestane od 2000g i ništa.Ova životinja ni bila za šta ?Nema razmnožavanja jer su od istog genskog moda.Ja sam da se ožive svi koni su nestali od 2000 do danas.
  • Eh

    17.08.2022 17:48
    Pff
    Budjoni, komentar ti je toliko glup, da je genijalan, pa sam ti dao plus. I ja sam u istom stanju svesti, svuda vidim politiku i Vučića, pa te razumem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.