Plaže u Peruu prepune mrtvih pelikana

Više od 5.500 pelikana uginulo je poslednjih nedelja u Peruu zbog izbijanja ptičje gripe, javlja BBC.
Nekoliko plaža prepuno je leševa mrtvih životinja, a neke su pronađene i u zaštićenim područjima.
Biolozi kažu da je više od 13.000 ptica ubijeno virusom ptičje gripe H5N1. Peruanski zvaničnici proglasili su zdravstveno upozorenje kako bi sprečili širenje virusa na živinu na farmama. 
H5N1 se može izuzetno brzo širiti među pticama preko njihovog izmeta i pljuvačke. Virus se takođe može proširiti na ljude ako su u bliskom kontaktu sa zaraženom pticom, ali naučnici kažu da se čini da trenutni soj predstavlja mali rizik za to.
 
Peruanske poljoprivredne zdravstvene vlasti upozorile su ljude da ne diraju divlje ptice ili njihove leševe. Takođe, mole ljude da obaveste zdravstvene vlasti ako uoče mrtve ptice.
 
Osim izbijanja u Peruu, talas ptičje gripe trenutno je prisutan i u Evropi i Sjedinjenim Državama. Ptičja gripa je ove godine ubila posebno velik broj divljih ptica, a naročito su teško pogođene ptice koje žive uz more.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja