Uginuo mladi beloglavi sup Milan koji je upucan u Siriji

Mladi beloglavi sup Milan, koji je ove godine odleteo iz kolonije kod Nove Varoši, uginuo je u Siriji posle ranjavanja, potvrđeno je iz Specijalnog rezervata prirode "Uvac".
Beloglavi sup, koji pripada retkoj i zaštićenoj vrsti ptica u Srbiji, ove godine je odleteo iz kolonije Radoinja kod Nove Varoši i u svom prvom i poslednjem letu preleteo je skoro 2.000 kilometara, ali ga je metak stigao u Siriji.
Posle saznanja da je ptica ranjena, ponuđena je pomoć za njeno zbrinjavanje iz prihvatnog centra za ptice grabljivice u Libanu, ali mladoj ptici, uprkos tome što joj je pomoć ukazana i zaustavljeno krvarenje, nije bilo spasa, prenose "Novosti".
Na osnovu markice i broja koji je beloglavi sup imao na nozi, ornitolozi su utvrdili da se radi o ptici koja je rođena i markirana u Radoinji kod Nove Varoši.
 
U Specijalnom rezervatu "Uvac" izleže se sve više jedinki i primetno je veliko raseljavanje supova po Balkanu i Bliskom istoku.
 
Iako je populacija ove jedinke u Srbiji stabilna, svake godine, prema proceni stručnjaka, život izgubi gotovo 30 ptica. Stradaju zbog krivolova, trovanja ili nalete na električne stubove i vetrenjače. Zato zaštita ptica koje se sele ne zavisi samo od napora Srbije da očuva ovu vrstu već i od stepena zaštite u drugim zemljama.
  • Обсервер

    02.12.2022 13:14
    Судбина
    Још једна зла судбина супа, који се излегао у резервату Увац. Морамо се навићи генерално на судбину ових птица. Урођен им је нагон за лутање, не познају границе, а зими храну налазе на просторима, где нема снега. Многи се врате на Увац. Добрила је чак враћена авионом, опоравила се и пуштена, али је зла судбина, пронашла баш на Увцу. Честитам и подржавам рад стручњака и симпатизера Фондације за заштиту птица грабљивица, јер постижу успехе у заштити и размножавању Белоглавог супа.
  • Mira

    01.12.2022 23:47
    Žao mi je :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Naučnici uspeli da kloniraju tibetanske koze

Kineski naučnici prvi put su klonirali tibetanske koze, koje su, uz jakove, konje i ovce, važna komercijalna stoka stanovnika Tibetanske visoravni, ali čija se rasa poslednjih godina degenerisala.