Lipicaner upisan na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa

Međunarodni komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa upisao je na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa tradiciju uzgajanja konja lipicanera u Sloveniji i još sedam zemalja.
Lipicaner upisan na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa
Foto: Pixabay
Na sednici Komiteta koja je održana u glavnom gradu Maroka, Rabatu doneta je i odluka da se na tu listu uvrsti i tradicija pčelarstva u Sloveniji.
Slovenija je nominaciju uzgajanja lipicanera prijavila u ime osam zemalja koje održavaju ovu tradiciju, a pored slovenije to su i Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Italija, Rumunija i Slovačka.
Slovenačko ministarstvo kulture, koje je koordiniralo nominaciju za upis na listu, saopštilo je da je konj lipicaner vekovima imao simboličnu ulogu u svih osam zemalja, ali da i danas predstavlja mnoge zajednice. 
 
Ministarstvo je navelo širok spektar kulturnih i društvenih praksi, znanja i veština, kao i usmene tradicije, proslava i konjičkog sporta u vezi sa uzgojem lipicanera. Ministarstvo je navelo da su u ovom poduhvatu zajedno učestvovali predstavnici državnih ergela, privatni uzgajivači, stručnjaci za nematerijalnu kulturnu baštinu, stručnjaci za kulturu, istraživači i lokalne zajednice.
  • Marta

    02.12.2022 11:44
    Bravo!
    Prelepa stvorenja!
  • Dragan

    02.12.2022 10:06
    Iy
    Na istoj konferenciji baget hleb isto ne materijalna baština UNESCO (francuska),slanina ne materijalna baština UNESCO(hrvatska),Šljivovica još nije predložena za ne materijalnu kulturnu baštinu jer monkurišu nekoliko zemalja.
  • Vojvodjanin

    02.12.2022 09:04
    A MI?
    Koliko se secam i kod nas su se za vreme rata (u kojem nismo ucestvovali) "pojavili" neki lipicaneri koje smo "pozajmili" od komsija, pa ih nismo ni hranili kako treba. Mazda zato nema srbistana na spisku?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Naučnici uspeli da kloniraju tibetanske koze

Kineski naučnici prvi put su klonirali tibetanske koze, koje su, uz jakove, konje i ovce, važna komercijalna stoka stanovnika Tibetanske visoravni, ali čija se rasa poslednjih godina degenerisala.