Na Galapagosu otkriveno mrestilište kritično ugroženih ajkula

Tim naučnika otkrio je mrestilište mladunaca ajkula čekićarki pored ostrva koje se nalazi u arhipelagu Galapagos kod Ekvadora, što je otkriće koje bi moglo pomoći u zaštiti vrste od izumiranja.
Na Galapagosu otkriveno mrestilište kritično ugroženih ajkula
Foto: Pixabay
Takozvani raj za mladunce ajkula čekićarki, kojima je manje od godinu dana, otkriven je blizu ostrva Izabela, najvećeg ostrva Galapagosa, i nudi utočište za ajkule tokom parenja i ranog razvoja.
"Otkriće ovih novih područja razmnožavanja vrlo je važno, posebno za ajkule čekićarke. To je čuvena vrsta Galapagosa, ali je u kritičnoj opasnosti od izumiranja", rekao je rendžer parka Edvardo Espinoza iz Nacionalnog parka Galapagosa.
Ova vrsta je ugrožena usled komercijalnog ribolova i potražnje zbog peraja koje se koriste za supu.
 
Istraživači su proveli mesece tražeći po arhipelagu moguće mesto za razmnožavanje ajkula čekićarki u sklopu programa za nadgledanje. Tako se prati mlada populacija ajkula u područjima za razmnožavanje i njihove migracije.
 
Galapagos i njegova jedinstvena divljina bili su ključni za teoriju evolucije britanskog naučnika Čarlsa Darvina.  Arhipelag je dom mnogim vrstama koje se ne mogu pronaći nigde drugde, poput džinovskih kornjača, kormorana koji ne lete i morskih iguana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.