FOTO: Počeo Međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa, poziv građanima da pomognu

Počeo je Međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa, a Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva sve građane da se pridruže i pomognu im da popišu što više vrsta.
Ovo je najmasovnija i najstarija aktivnost praćenja brojnosti divljih ptica na svetu, započeta davne 1966. godine.
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) će pojedine lokalitete obilaziti u saradnji sa upravljačima i čuvarima zaštićenih područja i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode.
Kako kaže Marko Šćiban iz DZPPS, članovi i volonteri društva će se potruditi da obiđu što više vodenih staništa širom zemlje, a posebno će se posvetiti obilasku zaštićenih područja, ribnjaka i akumulacija.
 
"Pozivamo sve građane da nam se priključe. Svako može da doprinese unapređenju znanja o zimskom rasprostranjenju i brojnosti ptica u Srbiji. Kako bismo olakšali pripreme za terenski rad pripremili smo video uputstva, kao i dva elektronska priručnika na srpskom jeziku. Dovoljno je da nam se javite kako bismo vas usmerili ka vašem lokalnom koordinatoru popisa i poslali priručnike. Vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi i da paze na svoje zdravlje i bezbednost", dodao je on.
 
Saznanja do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica, lovnih vrsta na međunarodnom nivou i uopšte značaja vodenih staništa za očuvanje biološke raznolikosti.
 
Međunarodni popis ptica će se održavati od 9. do 31. januara, a ukoliko želite da učestvujete, prijavite se na mejl: iwc@pticesrbije.rs.
 
  
  • Stevan

    10.01.2023 20:51
    Zima
    Gde su sad lovci koji iz udobnih kafana šalju komentare gok zaštitari ptica po magli i mrazu broje ptice? Pa da. Izlaze samo sa puškama da na te ptice pucaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.