Mužjaci ove vrste torbara ne spavaju dok ne nađu ženku, a onda se pare dok ne uginu od iscrpljenosti

Ugroženi mužjaci severnoaustralijske torbarske mačke su neispavani zbog prevelike količine seksualne aktivnosti - što bi na kraju moglo i da ih ubije, navode naučnici.
Naime, novo istraživanje je pokazalo da mužjaci ove vrste torbara prelaze velike udaljenosti u potrazi za partnerkom prilikom čega ne spavaju koliko bi trebalo.
To možda objašnjava zašto se mužjaci obično tokom jedne sezone parenja razmnožavaju do smrti dok ženke, s druge strane, mogu da žive do četiri godine, piše BBC.
"Oni prelaze velike udaljenosti kako bi se parili što je češće moguće i čini se da je njihov nagon toliko jak da se odriču spavanja kako bi više vremena provodili tražeći ženke", rekao je biolog Kristofer Klemente sa Univerziteta "Sunčana obala" u Australiji.
 
Naučnici su posmatrali ponašanje mužjaka i ženki vrste Dasyurus hallucatus na Groote Eylandt, ostrvu blizu obale australijske Severne teritorije. Neki od njih su u jednoj noći "prepešačili" više od 10 km. S obzirom na to da se radi o maloj životinji, to je isto kao da čovek pređe 40 km.
 
Stručnjaci su otkrili da mužjaci privlače i više parazita, verovatno zato što ne posvećuju dovoljno vremena ličnoj higijeni jer žele da maksimalno iskoriste svaku sezonu parenja. Naučnici dodaju da mužjaci nisu tako oprezni kao ženke dok traže hranu ili izbegavaju predatore.
 
"Zbog nedostatka sna i povezanih simptoma, ne stignu da se oporave. To bi moglo da objasni zašto toliko mužjaka ugine nakon sezone parenja. Postaju lak plen, lakše ih pregaze automobili ili jednostavno uginu od iscrpljenosti", kazao je biolog Džošua Gašk.
 
Prema organizaciji "Australian Wildlife Conservancy", preostalo je oko 100.000 severnoaustralijske torbarske mačke, s tim da njihov broj naglo pada. Ugrožava ih i gubitak staništa, mačke lutalice, a umeju i da se otruju žabama krastačama.
 
  • Zemlja čudesa

    01.02.2023 19:06
    To se zove posvećenost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja