Ris Rista kog je udario automobil biće u petak vraćen u prirodu

Mužjak risa koji je polovinom novembra prošle godine povređen na teritoriji Nacionalnog parka Đerdap, oporavljen je i biće u petak, 3. februara vraćen u svoje prirodno stanište, na području parka.
Ministarstvo zaštite životne sredine koordinisalo je akcijom zbrinjavanja povređenog risa, mužjaka starog između pet i sedam godina, kojeg je povredio automobil na Đerdapskoj magistrali, navodi se u saopštenju tog ministarstva.
Navodi se da je brzom i adekvatnom reakcijom stručnih službi JP Nacionalni park Đerdap i u koordinisanoj akciji sa Ministarstvom povređeni ris transportovan u Zoo vrt u Boru, gde mu je pružena adekvatna veterinarska pomoć.
Ministarstvo je izdalo dozvole za markiranje i Rista, kako su ga nazvali stručnjaci Nacionalnog parka Đerdap, biće prva jedinka risa koja će biti praćena na ovaj način u Srbiji.
 
Ris Rista nosiće GPS ogrlicu kojom će biti praćeno njegovo kretanje narednih godinu dana, a dobijeni podaci koristiće se i za utvrđivanje veličine teritorije ove jedinke.
 
Ris je strogo zaštićena divlja vrsta u Srbiji, a područje Nacionalnog parka Đerdap nastanjuje između 10 i 12 jedinki, navodi se u saopštenju.

Teme

ris
  • Ilo

    02.02.2023 20:53
    Srecno Risto!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.