Oporavljeni ris vraćen u Nacionalni park Đerdap

Mužjak risa koji je polovinom novembra prošle godine povređen kada ga je udario automobil na teritoriji Nacionalnog parka Đerdap, vraćen je u svoje prirodno stanište pošto se oporavio.
Profesor Biološkog fakulteta Duško Ćirović rekao je da će taj mužjak biti prvi markirani ris čije će kretanje moći da prate.
Ćirović je naglasio da je ris ugrožena vrsta i da je ekspertska procena da ih u Srbiji ima između 40 i 60.
Risa, starog između pet i sedam godina, u novembru 2022. godine povredio je automobil na Đerdapskoj magistrali, nakon čega je bio zbrinut u Zoo vrtu u Boru gde mu je pružena veterinarska pomoć.
 
Ris je strogo zaštićena divlja vrsta u Srbiji, a područje Nacionalnog parka Đerdap nastanjuje između 10 i 12 jedinki, dodaje se u saopštenju.

Teme

ris
  • Neli

    04.02.2023 15:13
    Super
    Bar po neka spašena životinja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.