Više od 330 životinjskih vrsta zagađeno neuništivim hemikalijama

Neuništive hemikalije pronađene su u više od 330 vrsta divljih životinja širom sveta, pokazala je studija o hemikalijama koje je napravio čovek, a koje se koriste u svakodnevnim proizvodima.
Više od 330 životinjskih vrsta zagađeno neuništivim hemikalijama
Foto: Pixabay
U pitanju su prozvodi kao što su tiganji sa neprijanjajućim slojem, ambalaža za hranu, tepisi i nameštaj, preneo je britanski Skaj.
Portal navodi da je glavna karakteristika ovih hemikalija to da se ne razlažu tokom vremena i povezuju se sa rakom i bolestima jetre, bubrega i štitne žlezde, a istraživači smatraju da su te supstance klasifikovane kao kontaminirajuće ili potencijalno štetne za 330 životinjskih vrsta širom sveta, uključujući polarne medvede, tigrove, majmune, pande, delfine, ptice i ribe.
Neuništive hemikalije koriste se od sredine prošlog veka, a ljudi i životinje mogu dospeti u kontakt sa njima tako što piju kontaminiranu vodu ili jedu hranu uzgojenu ili ulovljenu u blizini mesta gde se hemikalije proizvode.
 
Skaj navodi da je Radna grupa za životnu sredinu (EVG) sa sedištem u SAD sprovela veliki projekat mapiranja kako bi istakla razmere širenja neuništivih hemikalija u životnoj sredini koristeći istraživanja iz više od 100 nedavnih studija o kontaminaciji kod životinja.
 
EVG je saopštila da je zagađenje tim hemikalijama prisutno svuda, "od zemlje do zemlje, i širom svih kontinenata".
 
Grupa je pozvala na hitno uvođenje nacionalnih i međunarodnih regulatornih mera za zaštitu divljih životinja od kontaminacije neuništivim hemikalijama. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.