Pronađeno rešenje za nilske konje Pabla Eskobara

Kolumbijske vlasti su konačno pronašle rešenje za nilske konje koje je Pablo Eskobar, kolumbijski narko-bos, nabavio za svoj privatni zoološki vrt pre nekoliko decenija.
Pronađeno rešenje za nilske konje Pabla Eskobara
Foto: Pixabay (ilustracija)
Iz Kolumbije će nešto više od 70 životinja biti preseljeno u Indiju, a neke od njih u Meksiko i Ekvador. Samo četiri Eskobarova nilska konja su se razmnožila toliko da odavno predstavljaju ozbiljnu ekološku pretnju.
Eskobarovi nilski konji su najveće krdo ovih sisara izvan njihove postojbine Afrike.
Nastanili su se u Kolumbiji osamdesetih godina prošlog veka kada je vođa kokainskog kartela Pablo Eskobar ilegalno uvezao različite životinje iz Afrike na svoje imanje, uključujući i četiri nilska konja. Posle ubistva Eskobara 1993. životinje su prepuštene same sebi. 
 
Dok su druge jedinke iz privatnog Eskobarovog zoo-vrta preseljene u zoološke vrtove širom zemlje, nilski konji su ostali na nekadašnjem imanju ozloglašenog narko-bosa, verovatno zato što je njihov transport bio zahtevan.
 
Pretpostavlja se da su, početkom devedesetih, tamošnji nadležni procenili da će četiri životinje uginuti. Dogodilo se suprotno. Afrički biljojedi su se za samo nekoliko godina, što nije neuobičajeno za vrste uvezene s drugog područja, toliko namnožili da sada to ogromno krdo ima više od 70 jedinki koje godinama predstavljaju ozbiljnu ekološku pretnju.
 
Toliko nilskih konja (prema nekim procenama i do 130) više nije bilo moguće zadržati na oronulom imanju kolumbijskog narko-bosa na oko 250 kilometara severozapadno od glavnog grada Bogote. Poslednjih godina su se mogli videti na lokacijama do 400 kilometara udaljenosti od nekadašnje Eskobarove hacijende.
 
Zbog posledica koje ova vrsta može da ima po lokalni ekosistem, nadležni su otpočeli različite projekte smanjenja populacije ili bar ograničenja broja jedinki. Neki nilski konji su uspavani ili sterilisani i potom pušteni nazad, ali to nije bilo rešenje problema.
 
Nilski konji dnevno pojedu i do 40 kilograma hrane, uglavnom trave i drugog rastinja.
 
Naučnici odavno upozoravaju na štetu koju prave u ovom području.
 
U potragu za rešenjima za krdo nilskih konja nadležni su pozvali mnoge konzervatore, veterinare i druge stručnjake i na kraju zaključili da nema druge opcije osim da se presele na područja koja su približnija afričkim staništima iz kojih potiču.
  • Lucifer

    04.03.2023 11:49
    Zveri, super opasne i nekontrolisane.
  • Stijevo

    04.03.2023 07:48
    Dajte 100 komada u Srbiju, da jedu strnjiku, da ne moraju seljaci da pale.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.