Zašto otrovi ne deluju: Bubašvabe razvile nove tehnike parenja, a za to su krivi ljudi

Nekim bubašvabama, odnosno bubašvabicama, počela je da se gadi glukoza koja se stavlja u otrovne mamce, zbog čega su mužjaci prilagodili svoju strategiju parenja.
Zašto otrovi ne deluju: Bubašvabe razvile nove tehnike parenja, a za to su krivi ljudi
Foto: Pixabay
Naime, mužjaci prilikom "zavođenja" na svojim telima izlučuju nekoliko kapi slatke tečnosti kako bi privukli ženke. Ovaj ratsvor je pun proteina, masti i šećera.
Kada se ženka bubašvabe popne na njihova leđa kako bi se oslastio romantičnim poklonom, mužjak iskoristi svoju genitalnu udicu kako bi se za nju zakačio i zarobio je na mestu tokom parenja koje obično traje oko 90 minuta. Međutim, neke ženke su zbog svoje novostečene averzije prema glukozi postale neosetljive na tu formu udvaranja pa su mužjaci počeli da izlučuju drugačiju formulu rastvora i ubrzali proces kačenja na ženku.
Slatki otrov za bubašvabe 
 
Ljudi su iskoristili ovu ljubav prema slatkom kako bi proterali bubašvabe iz svojih domova i već decenijama u otrov stavljaju ratsvor koji sadrži glukozu. Bubašvabe su na početku entuzijastično zagrizle mamac. Međutim, negde u kasnom 20. veku pojavila se nova mutacija - averzija prema glukozi, piše "The New York Times". 
 
Niko ne zna koliko bubašvaba trenutno mrzi slatko, ali Kobi Šal, evolucijski biolog na Državnom univerzitetu Severne Karoline pretpostavlja da se radi o vrlo čestoj mutaciji. 
 
"Objavljuje se sve više i više radova o tome da otrov više nije tako efikasan", rekao je. 
 
Razvoj averzije prema glukozi spasao je nekim bubašvabama život, ali je naškodio njihovom seksualnom životu. Kada ženke nisu volele slatko, smatrale su neprivlačnim izlučevine mužjaka. Međutim, Šal i njegove kolege su primetile da su mužjaci s averzijom prema glukozi ipak uspeli da zavedu ženke s istom mutacijom.  
 
Analizirali su njihovo parenje i otkrili da je muški pol razvio dodatne mutacije. Umesto da proizvodi "svadbenu tortu" koja sadrži više maltoze, stvarali su onu sa složenijim šećerom -  maltotriozom; kojem treba više vremena da se razgradi u glukozu u pljuvački ženke. 
Dodatno, mužjacima koji vole slatko bile su potrebne dodatne 3,3 sekunde da počnu da se pare sa ženkom, a onima s averzijom na glukozu 2,1 sekunda, što znači da su imali više uspeha u svojim romantičnim podvizima. 
 
Istraživanje pod nazivom "Gustatory polymorphism mediates a new adaptive courtship strategy" objavljeno je u časopisu "Proceedings of the Royal Society B".
  • Laki

    11.04.2023 19:50
    Секс
    90 минута !
  • N

    10.04.2023 13:12
    > Najodvratnije stvorenje na ovoj planeti...
    Bojim se da je ČOVEK trenutno najodvratnije stvorenje na ovoj planeti, ako ne i malo šire
  • M

    10.04.2023 10:48
    Najodvratnije stvorenje na ovoj planeti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Devet najagresivnijih rasa pasa na svetu

Određene rase pasa sklone su agresivnom ponašanju, zbog čega se ne preporučuju neiskusnim vlasnicima koji nemaju dovoljno vremena za dresuru i socijalizaciju.

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.