Kanada zabranila testiranje kozmetike na životinjama

Kanada je zabranila testiranje kozmetike na životinjama, pridruživši se brojnim drugim zemljama i američkim državama da zabrane tu praksu, piše CNN.
Kanada zabranila testiranje kozmetike na životinjama
Foto: Pixabay
Predlog zakona C-47 menja Zakon o hrani i lekovima kako bi se zabranilo i testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama i prodaja proizvoda koji se oslanjaju na podatke testiranja na životinjama, navodi se u saopštenju, prenosi CNN.
Takođe, dodaje se da se testiranje kozmetike na životinjama "retko sprovodi u Kanadi".
Kanada će se na taj način pridružiti Evropskoj uniji, Australiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Koreji, koje su sve zabranile kozmetičko testiranje na životinjama, stoji u saopštenju.
 
Ukupno 44 zemlje usvojile su zakone koji zabranjuju testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama, prema organizaciji Međunarodno humano društvo. Pored toga, 10 država u SAD je zabranilo ovu praksu: Njujork, Virdžinija, Kalifornija, Luizijana, Nju Džersi, Mejn, Havaji, Nevada, Ilinois i Merilend.
 
"Zaštita životinja, sada i u budućnosti, je nešto na šta su mnogi Kanađani pozivali i nešto što svi možemo da slavimo", rekao je kanadski ministar zdravlja Žan-Iv Duklo u saopštenju i dodao: "Ponosni smo što idemo dalje sa ovom merom i uveravamo Kanađane da su proizvodi koje kupuju proizvedeni bez okrutnosti. Nastavićemo da radimo sa stručnjacima i međunarodnim partnerima kako bismo istražili bezbedne alternative bez okrutnosti, tako da više životinja ne pati i ne umire zbog kozmetičkog testiranja".
 
U saopštenju se dodaje da "Health Canada" takođe radi na identifikaciji "efikasnih alternativa testiranju na životinjama" izvan kozmetičkog sveta.
 
Tekst predloga zakona kaže: "Niko neće prodavati kozmetiku osim ako lice ne može da ustanovi bezbednost kozmetike bez oslanjanja na podatke dobijene iz testa sprovedenog na životinji koji bi mogao da izazove bol, patnju ili povredu životinje, bilo fizičku ili psihičku" i da "Nijedna osoba ne sme da sprovodi test na životinji koja bi životinji mogla da izazove bol, patnju ili povredu, fizičku ili psihičku".
Predlog zakona je prvi put pročitan u Donjem domu u aprilu i dobio je kraljevsku saglasnost 22. juna.
 
Organizacija Međunarodno humano društvo je saopštila da su, osim što su nepotrebno okrutni, testovi na životinjama takođe manje efikasni u poređenju sa novijim oblicima procene poput kompjuterskog modeliranja ili testova pomoću ljudskih ćelija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.