VIDEO: Tajlandski slon poklonjen Šri Lanki vraćen kući jer su ga zlostavljali

Tajlandski slon koji je poklonjen Šri Lanki vraćen je danas u svoju domovinu, posle diplomatskog spora između dve zemlje zbog optužbi za maltretiranje.
VIDEO: Tajlandski slon poklonjen Šri Lanki vraćen kući jer su ga zlostavljali
Foto: Pixabay
Tajlandske vlasti su 2001. godine poklonile Šri Lanki slona po imenu Sak Surin (29) kojeg su vlasti Kolomba preimenovale u Mutu Radža.
Međutim, Tajland je 2022. godine tražio da slon bude vraćen posle navoda da je bio zlostavljan u budističkom hramu na jugu Šri Lanke, gde je boravio.
Slon je bio u bolovima i prekriven apscesima kada ga je vlada Šri Lanke preuzela iz hrama u novembru.
 
Udruženja za zaštitu prava životinja saopštila su da je slon korišćen za transport stabala drveća i da su ga maltretirali oni koji su bili zaduženi da o njemu brini.
 
 
Slon težak četiri tone danas je avionom poleteo sa aerodroma u Kolombu a pet sati kasnije je stigao u grad Čijang Maj, na zapadu Tajlanda. Prema tajlandskim vlastima, njegova repatrijacija koštala je 700.000 dolara (640.000 evra).
 
Slon je bio u džinovskom kavezu specijalno napravljenom za njega, u teretnom avionu Iljušin-76.
Vlasti Šri Lanke su saopštile da su se izvinile Tajlandu, koji je sa svoje strane odlučio da više ne šalje svoje slonove u inostranstvo.
 
Tajlandske vlasti redovno šalju misije koje proveravaju u kakvim uslovima žive slonovi koji su ranije poklonjeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.