Vlasti Kameruna se bore protiv krda slonova pljačkaša koje je ubilo najmanje dve osobe

Zvaničnici Kameruna zaduženi za divlje životinje saopštili su da je u toku "borba protiv krda slonova pljačkaša".
Vlasti Kameruna se bore protiv krda slonova pljačkaša koje je ubilo najmanje dve osobe
Foto: Pixabay
Slonovi su ove nedelje dolutali u regionalnu prestonicu Marue, nakon što su pregazili okolna sela, usmrtivši pritom najmanje dve osobe.
Državni zvaničnik za šumarstvo i divlje životinje Žan Njemeg rekao je da su slonovi ove nedelje na smrt izgazili dete u selu blizu Marue, glavnog grada regiona krajnjeg severa Kameruna, dok je zamenik gradonačelnika obližnjeg okruga Kalfu, Umaru Tambutu, rekao je da su slonovi ubili čoveka prošle nedelje.
"Slonovi su se kretali u potrazi za vodom zbog suše u regionu", rekao je Njemeg i dodao da je krdo prvi put primećeno u blizini granice sa Čadom, preneo je Rojters.
 
Grupe koje se bore za prava divljih životinja u Kamerunu nastoje da reše sukob između slonova i ljudi, koji je u prošlosti dovodio do uličnih protesta, ali i da spreče krivolov.
 
Suše povezane sa klimatskim promenama pogoršale su tenzije, jer je veća verovatnoća da žedni slonovi upadaju u sela i gradove, navodi Rojters.
 
"Kada nema vode na jednom mestu, oni migriraju drugde gde mogu da nađu vodu i druge resurse", rekao je službenik Afričke fondacije za divlje životinje Abubakar Adam.
 
Procenjuje se da u Kamerunu živi oko 6.830 slonova, što tu zemlju čini domom jedne od najveći populacija slonova u Africi. Gubitak njihovog prirodnog staništa navodi slonove da povremeno odlutaju u ljudska naselja, gde upropaste useve i domove, a ponekad napadaju i ljude.
  • Mire NS

    26.05.2023 12:09
    A, koliko krda je pobijeno, od strane ljudi? Zbog kljova i to je to.... ?!
  • Petar

    26.05.2023 10:53
    "slonovi pljačkaši"
    Jedino niste rekli šta tačno pljačkaju ti slonovi i od koga?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.