Belgijska bolnica napravila poseban paviljon u kom kućni ljubimci posećuju pacijente

Paviljon u kojem kućni ljubimci mogu da posećuju pacijente koji su na palijativnoj nezi ili imaju oboljenja koja zahtevaju dugotrajni boravak na lečenju izgrađen je u bolnici Sint-Trujdo u Belgiji.
Belgijska bolnica napravila poseban paviljon u kom kućni ljubimci posećuju pacijente
Foto: Pixabay
Cilj je da se poboljša dobrobit pacijenata.
Većina bolnica širom sveta ne dozvoljava posete kućnih ljubimaca zbog higijenskih rizika i rizika od kontaminacije. Godinama unazad pacijenti na dugom lečenju u bolnici Sint-Trujdo, koji su želeli da vide svoje ljubimce, morali su da se sa njima sreću u dvorištu.
Ideja za namenski zatvoreni prostor rodila se u razgovorima pacijenata obolelih od raka sa bolničkim psiholozima, a paviljon koji je odvojen od te ustanove, ali povezan s njom, otvoren je prošlog meseca. 
 
"Za dugotrajne stanovnike bolnice, mentalno blagostanje je veoma važno u oporavku, a ponovno povezivanje sa kućnim ljubimcima stvarno pomaže", rekla je portparolka bolnice Mit Drizen. 
 
Novi prostor, koji je finansirala dobrotvorna organizacija za borbu protiv raka sa 140.000 evra, omogućava pacijentima da se sastaju sa kućnim ljubimcima jedan sat nedeljno. Za sada su dozvoljene samo posete pasa i mačaka.
  • r

    07.07.2023 06:07
    r
    Samo da dodam zašto obožavam pse i mace ,zato što me iskreno gledaju pravo u oči.Sa sagovornikom koji me ne gleda u oči kulturno skraćujem razgovor.
  • /

    06.07.2023 23:11
    Jel su to kod nas konacno dozvolili posete u bolnicama?zabrana je uvedena pocetkom covid pandemije
    Mislim na porodicu, ne na ljubimce
  • r

    06.07.2023 22:35
    r
    Dobra ideja, to vrlo pozitivno utiče na pacijenta, pogotovu ako su dugo godina imali kućnog ljubimca, taj sustet posle nekog vremena nema cenu.Pišem iz iskustva ako otputujem pa kad se vratim svi smo neizmerno srećni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.