VIDEO: Ždrebe kritično ugrožene vrste somalijskog divljeg magarca rođeno u čilenaskom zoo vrtu

Retko ždrebe somalijskog divljeg magarca rođeno je u čileanskom zoo vrtu podstaknuvši nadu za spas kritično ugrožene vrste s manje od 200 jedinki u čitavom svetu.
Zoološki vrt Buin u južnom predgrađu Santjaga učestvuje u međunarodnim naporima da se pomogne obnova populacije somalijskih divljih magaraca, koje je Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) klasifikovala kao kritično ugrožene.
"Stvarno smo srećni što možemo da saopštimo ovu vest u tako teškim vremenima za očuvanje toliko vrsta", rekao je Ignjacio Idalsoaga, direktor zoo vrta Buin, dodavši da je ždrebe peti primerak u zoološkom vrtu.
"To je sjajna vest za očuvanje divljeg magarca koji nestaje sa Zemlje i imamo kapacitet da ga reprodukujemo ovde, na ivici sveta, u Čileu", rekao je Idalsoaga.
 
Preostala populacija somalijskog divljeg magarca, prema IUCN-u, živi u Eritreji i Etiopiji, a najveća zabeležena subpopulacija ima samo 17 jedinki. Populacija je pala za 95 odsto u poslednjih 35 godina u Etiopiji, a nije poznato da li ih uopšte ima u Somaliji.
 
Populacija se dramatično smanjila zbog gubitka staništa i lova u prehrambene ili medicinske svrhe. 
 
U čileanskom zoo vrtu rođena su dva ždrebeta somalijskog divljeg magarca 2021. godine, Lukrecija i Ita. Novo ždrebe, koje je staro samo nekoliko nedelja, još nema ime.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Vrane mogu da broje naglas

Naučnici su otkrili da vrane mogu da "broje" naglas, odnosno da svesno grakću određeni broj puta kao odgovor na vizuelne i slušne stimuluse.

Devet najagresivnijih rasa pasa na svetu

Određene rase pasa sklone su agresivnom ponašanju, zbog čega se ne preporučuju neiskusnim vlasnicima koji nemaju dovoljno vremena za dresuru i socijalizaciju.