U Poljskoj sve više mačaka ima ptičji grip

Evropski zdravstveni zvaničnici uspostavili su komunikacione kanale s poljskim vlastima kako bi istražili širenje ptičjeg gripa među mačkama.
U Poljskoj sve više mačaka ima ptičji grip
Foto: Pixabay
Najmanje 24 bolesne ili mrtve mačke bile su pozitivne na H5N1 u Poljskoj, prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).
U izveštaju objavljenom tokom vikenda, ECDC je naveo da postoji "nekoliko nejasnoća u vezi sa izvorom infekcije" i kako prati ovaj događaj, nakon što je kontaktirao vlasti za javno zdravstvo u Poljskoj. Međutim, izveštaji povezuju izbijanje s kontaminiranim mesom. Od 24 mačke koje su bile pozitivne na H5N1, 13 ih je hranjeno sirovim mesom živine.
Lokalni mediji navode da je žena koja živi u Helmeku u južnoj Poljskoj hranila svoju mačku sirovom piletinom kupljenom u velikom lancu supermarketa pre nego što je životinja uginula. Nekoliko dana nakon što je pojela meso, mačka je postala pospana i vlasnik ju je odveo veterinaru, koji je posumnjao na prehladu, prenosi Telegraph.
 
Dan nakon toga mačka je "počela da gubi ravnotežu, pala je sa stolice, zadnje noge su joj bile paralisane, prestala je da hoda i jede", ispričao je veterinar poljskom listu "Gazeta Wyborcza". Antibiotici i steroidi nisu pomogli i mačka je uginula samo sedam dana nakon što je pojela sirovo meso.
 
Svetska organizacija za zdravlje životinja tvrdi da široka geografska rasprostranjenost slučajeva sugeriše da primarni način širenja u ovim slučajevima nije prenos s mačke na mačku, već je povezan sa zajedničkim izvorom. Međutim, stručnjaci su istakli da virus izvučen iz mačaka u Poljskoj pokazuje dve mutacije koje olakšavaju bolji prenos među sisarima.
 
Mediji iz Poljske citiraju direktora Nacionalnog veterinarskog instituta u Pulaviju koji je izjavio da su "otkrili dve mutacije koje pokazuju da virus A(H5N1) evoluira kako bi se lakše razmnožavao kod sisara". Iako procene ECDC-a pokazuju da je trenutni rizik za opštu javnost nizak, smatra se umerenim kod osoba koje su bile izložene zaraženim mačkama, naročito ako pripadaju ranjivoj grupi stanovništva.
 
Sveukupno se istražuje smrt oko 70 domaćih mačaka od 23. juna.
Inače, pojavili su se izveštaji i o pet pasa i jednoj mački koji su bili pozitivni na H5N1 na farmi živine u Breši. ECDC je u svom najnovijem izveštaju o pretnjama od zaraznih bolesti u Evropi potvrdio kako je na farmi u Italiji zaista izbio ptičji grip. 
 
Čile je takođe prošle nedelje izvestio o smrti 13.000 morskih lavova kao posledici ptičjeg gripa, u odnosu na prethodne procene od 9.000. Tokom protekle dve godine novi soj ptičje influence H5N1, koji se lako prenosi među pticama, prouzrokovao je velike probleme u divljim i domaćim jatima širom sveta.
 
Postojala je zabrinutost da povećano širenje nudi više mogućnosti za prelazak virusa na ljude, pogotovo jer je sve više sisara zaraženo. U aprilu je otkriveno da se virus "efikasno" širi između tvorova u laboratoriji, što je prva studija koja potvrđuje da virus može da se širi sa sisara na sisara.
  • Bezelbub

    20.07.2023 09:32
    Evo nama nove pandemije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.