Srpski ornitolozi prstenovali beloglave supove u Bugarskoj

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) obeležilo je GPS transmiterima dva beloglava supa u Bugarskoj, u okviru aktivnosti zaštite lešinara u Srbiji i njihovog povratka na Staru planinu.
Srpski ornitolozi prstenovali beloglave supove u Bugarskoj
Foto: Slobodan Marković (DZPPS)
Podsetimo, nedavno je zabeleženo 11 jedinki beloglavog supa i jednog crnog strvinara na području Stare planine.
Ornitolozi Društva su ovu aktivnost sproveli u Bugarskoj jer je zbog uslova Ministarstva zaštite životne sredine ovo nemoguće ispuniti u Srbiji.
Zbog toga su beloglavi supovi uhvaćeni i "bez ikakvih problema im postavljeni GPS transmiteri u Bugarskoj, po mnogo strožim standardima Evropske unije".
 
"Veština postavljanja ovih uređaja je vrlo retka i biće sve potrebnija jer ova metoda predstavlja budućnost ornitoloških istraživanja", rekao je Tibor Rekecki, ornitolog i saradnik DZPPS-a.
 
Kako navode iz ovog društva, praćenjem ovih ptica pomoću GPS transmitera detaljnije se upoznaju sa njihovim kretanjem i ponašanjem, ali i rade na zaštiti od potencijalnih trovanja koje je na Balkanu, nažalost, i dalje jedan od najčešćih razloga stradanja ne samo divljih ptica, već i drugih životinja.
 
"Praćenjem njihovog kretanja možemo planirati naredne korake za vraćanje beloglavih supova na Staru planinu gde su nekada gnezdili, ali i za povratak crnog strvinara koji je kao gnezdarica u Srbiji iščezao pre 60-ak godina i viđa se samo u preletu", objasnio je Slobodan Marković, ornitolog DZPPS-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.