Uskoro stižu krave koje će podrigivati manje metana

Kada se telad kanadskog farmera Bena Levita rode sledećeg proleća, biće među prvima u svetu koja će biti uzgajana sa specifičnim ekološkim ciljem - podrigivanje manje metana.
Uskoro stižu krave koje će podrigivati manje metana
Foto: Pixabay
Levit, farmer treće generacije u Lindenu u provinciji Ontario, u junu je počeo veštački da osemenjuje 107 krava i junica semenom bikova koji su prvi na tržištu sa genetskom osobinom niskog sadržaja metana, preneo je Rojters.
"Selektivno uzgajanje za niže emisije, sve dok ne žrtvujemo druge osobine, izgleda kao laka pobeda", rekao je Levit.
Dolazak komercijalno dostupne genetike za proizvodnju stoke za dobijanje mleka, koja emituje manje metana, mogao bi da pomogne u smanjenju jednog od najvećih izvora gasa koji izaziva efekat staklene bašte, kažu naučnici i stručnjaci iz stočarske industrije.
 
Napominje se da je podrigivanje glavni izvor emisije metana iz goveda. 
 
Semek, genetička kompanija koja je prodala seme Levitu, navela je da bi usvajanje osobine niskog nivoa metana moglo smanjiti emisije metana iz kanadskog stada krava za 1,5 odsto godišnje ili do 20-30 odsto do 2050.
 
Kompanija je ovog proleća počela da plasira seme sa nižim sadržajem metana u 80 zemalja uključujući farmu u Britaniji i mlekare u SAD i Slovačkoj.
  • Boža

    22.04.2024 20:35
    Krave
    A da ne disu?
  • Koliki moron

    09.08.2023 11:19
    Moraš
    Biti, pa da životinjama kojima je prirodno da podriguju i prde, genetskom modifikacijom, i to polako uskraćujes.... Da, krava je kriva. Niko se nije setio da istu tehniku primene na sadašnjim i budućim političarima.
  • Priroda

    09.08.2023 07:27
    Surovost
    Kakva zavera budala. Jadne životinje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.