FOTO, VIDEO: Upoznajte ser Nilsa Olava - najodlikovanijeg pingvina u svemiru

General-major ser Nils Olav III, baron sa Buveovih ostrva, sada je najodlikovaniji pingvin na svetu a verovatno i u svemiru.
Pingvin je unapređen u treći najviši čin u norveškim oružanim snagama. 
Ser Nils Olav III, stanovnik Pingvinove stene u zoološkom vrtu u Edinburgu, dobio je počasnu titulu general-majora Kraljevske garde Norveške, kao njihova zvanična maskota. Oko 160 uniformisanih vojnika posetilo je škotski zoološki vrt da odaju jedinstvenu čast kraljevskom pingvinu, što je uključivalo mnogo vojne pompe i svečanosti. 
Odlikovana ptica, koja je već bila brigadir, sada ima grandioznu titulu general-major ser Nils Olav III, baron Buveovih ostrva, i jedan je u dugom nizu kraljevskih pingvina koji služe u norveškim oružanim snagama.
 
Godine 1961. Norveška kraljeva garda je posetila Kraljevsku vojnu akademiju u Edinburgu radi vežbe i poručnik po imenu Nils Egelijen se zaljubio u koloniju pingvina u zoološkom vrtu. Mislio je da marš njegove jedinice neobično podseća na način kako hoda crno-bela ptica. 
 
 
Deceniju kasnije, kada se Egelijen vratio u škotsku prestonicu, dogovorio je da Kraljeva garda usvoji pingvina. Ovaj je dobio ime Nils Olav u čast Nilsa Egelijena i norveškog kralja Olava V, koji je u to vreme bio na prestolu. Svaki put kada su skandinavski vojnici posetili Škotsku, njihov pingvin je unapređen, iako su nove ptice preuzimale počasti od starih. 
 
Trupe koje su zadužene za obeležavanje svečanosti šalju svom pingvinu ribu i božićne čestitke svake godine. 
 
Posle pažljivo odabrane paradne koreografije pored orekestra Kraljeve garde njegovog veličanstva, ser Nils je nagrađen novom značkom na posebnoj svečanosti. 
 
Odlikovanje znači da je po činu stariji od vojnika po kome je dobio ime 70-ih, prenosi Euronews Srbija.
 
"Drago mi je što mogu da čestitam ser Nilsu Olavu III na unapređenju u general-majora", rekao je Džejson Baret, glavni operativni direktor sa edinburške kraljevske akademije. 
 
 
On je pohvalio "bogatu istoriju, čast i tradiciju" koju je donela Kraljevska garda Norveške, rekavši da su oni njihovi "omiljeni fanovi godinama". 
 
Vojna karijera od 51 godine za primer
 
Ser Nils je počeo kao maskota 1972, da bi kaplar postao 1982, vodnik 1987, pukovski vodnik 1993, počasni pukovski vodnik 2001. godine, a 2005. glavni pukovnik.
 
Kraljevska crna, bela i žuta ptica proglašena je vitezom 2008, što je odobrio lično norveški kralj Harald V i postao je brigadir 2016.
 
"Njegovo unapređenje ovog avgusta, zbog primernog ponašanja i uzora ostalim pingvinima u zoološkom vrtu u Edinburgu, predstavlja prekretnicu u njegovoj karijeri maskote", rekao je štabni narednik Fredrik Greset iz orkestra i tima za obuku Kraljeve garde Norveške. 
Prvi kraljevski pingvin dat je zoološkom vrtu u Edinburgu kada ga je 1913. otvorio norveški brodski magnat. 
 
Dejvid Fild, izvršni direktor Kraljevskog zoološkog društva Škotske, opisao je ceremoniju kao "veoma važan trenutak za blisku saradnju između naše dve zemlje, Škotske i Norveške".
 
Poručnik Nils Egelijen preminuo je 11. decembra 2020. godine u 87. godini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.