Turisti u Hrvatskoj iz mora izvadili ugroženu školjku - u Jadranu ima samo 26 primeraka

Turisti iz Mađarske su na ostrvu Vir u Hrvatskoj izvadili palasturu (perisku).
Radi se o zaštićenoj vrsti kojoj preti izumiranje, a kazna za uništavanje je i do 30.000 evra.
O opasnom narušavanju bogatstva hrvatskog pomorja izvestio je Morski.hr.
Incident je prijavila tehnička saradnica Hrvatskog veterinarskog instituta Angela Bradarić. Ona je informaciju o svemu dobila od ronioca Vedrana iz RK-a Nautilus s Visa.
 
Ronilac joj je poslao fotografije mađarskih turista koji su izvadili zaštićenu plemenitu perisku iz mora na Visu, preneo je Dnevnik.hr.
 
"Rekao sam im da ne smeju, da je zaštićena, da će platiti kaznu. Ne trzaju! Evo je napolju!", ispričala je Angela prepisku s Vedranom.
 
Vedran je zbog postupka Mađara zvao policiju, a pri tome je edukovao Mađare o kakvoj je zaštićenoj vrsti reč.
 
Angela je u jednom trenutku fotografije Mađara koji imaju palasturu poslala policiji. Mađari, koji su navodno takođe ronioci, vratili su palasturu u more nakon što im je ronilac rekao da je pozvana policija.
 
Ostali su šokirani kada su čuli da je reč o zaštićenoj vrsti i da ih je u Jadranskom moru samo 26. Palastrura je uspešno vraćena u more.
  • BEG-Istrijan-Schwab.

    06.09.2023 21:44
    PERISKA
    За разлику од вас свих ја сам живео на Јадрану, у Истри. Периска је увек била занимљива као шкољка, ипак никада је нисмо читаву и затворену изронили. А били смо добри рониоци и до 15 метара дубине само са маском и перајама, читаву периску нисмо никада нашли. Можда је на југу било више, вероватно се не зна.
  • VlajkoBG

    05.09.2023 09:21
    Totalna glupost 26kom
    Netačno, u Boki ih ima koliko hoćete. Deci je omiljena zanimacija da izranjaju palasture.
  • Bolens

    03.09.2023 23:46
    Nedorecenost
    Izvadili su verovatno mrtvu perisku
    Krupnijih, zivih vise nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.