Švajcarskim farmerima vukovi ubijaju stoku: Država dozvolila odstrel

Zzbog sve češćih pritužbi farmera da im napadaju stoku, Švajcarska je dopustila odstrel vukova iz 12 od 32 čopora u zemlji.
Švajcarskim farmerima vukovi ubijaju stoku: Država dozvolila odstrel
Foto: Pixabay
Švajcarska savezna kancelarija za životnu sredinu saopštila je da je udovoljila zahtevima iz pet regija u zemlji.
 
Prema odluci te kancelarije, u još šest čopora dozvoljen je odstrel dve trećine mladih vukova. U regijama s najvećom populacijom vukova, Valeu na jugu i Graubindenu na istoku, dopušteno je ubiti gotovo 80 vukova.
U Švajcarskoj se trenutno nalazi oko 300 vukova. Prema zvaničnim podacima, 2020. je bilo 11 čopora s oko 100 životinja. U 2019. je nastradalo 446 domaćih životinja, a 2022. 1.480, većinom ovaca i koza.
Vlada takođe želi da uspori rast vučje populacije pa su izmenjena pravila o lovu. Od 1. novembra vukovi se mogu ubijati i u preventivne svrhe, što znači da se mogu ukloniti oni primerci koji nisu usmrtili domaću životinju ili su se opasno približili ljudima.
 
Sezona lova traje od septembra do kraja januara.
  • VJ

    04.12.2023 13:01
    Pa stvarno strašno... Jadnim životinjama je oduzeto zemljište i šume i sad im oduzimaju i život. Užas
  • Milan

    29.11.2023 11:04
    Права одлука од администрације која ради на корист грађана.
  • Sabahudin

    29.11.2023 07:31
    Omerović
    Pravda za vukove!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promene njihovog ponašanja.

Vole li nas psi ili samo žele poslastice?

Ako bilo kog vlasnika pitate da li voli psa, njegov odgovor će biti - da. Međutim, možda ste se našli u situaciji u kojoj se pitate kakva osećanja pas gaji prema vama.