Švajcarskim farmerima vukovi ubijaju stoku: Država dozvolila odstrel

Zzbog sve češćih pritužbi farmera da im napadaju stoku, Švajcarska je dopustila odstrel vukova iz 12 od 32 čopora u zemlji.
Švajcarskim farmerima vukovi ubijaju stoku: Država dozvolila odstrel
Foto: Pixabay
Švajcarska savezna kancelarija za životnu sredinu saopštila je da je udovoljila zahtevima iz pet regija u zemlji.
 
Prema odluci te kancelarije, u još šest čopora dozvoljen je odstrel dve trećine mladih vukova. U regijama s najvećom populacijom vukova, Valeu na jugu i Graubindenu na istoku, dopušteno je ubiti gotovo 80 vukova.
U Švajcarskoj se trenutno nalazi oko 300 vukova. Prema zvaničnim podacima, 2020. je bilo 11 čopora s oko 100 životinja. U 2019. je nastradalo 446 domaćih životinja, a 2022. 1.480, većinom ovaca i koza.
Vlada takođe želi da uspori rast vučje populacije pa su izmenjena pravila o lovu. Od 1. novembra vukovi se mogu ubijati i u preventivne svrhe, što znači da se mogu ukloniti oni primerci koji nisu usmrtili domaću životinju ili su se opasno približili ljudima.
 
Sezona lova traje od septembra do kraja januara.
  • VJ

    04.12.2023 13:01
    Pa stvarno strašno... Jadnim životinjama je oduzeto zemljište i šume i sad im oduzimaju i život. Užas
  • Milan

    29.11.2023 11:04
    Права одлука од администрације која ради на корист грађана.
  • Sabahudin

    29.11.2023 07:31
    Omerović
    Pravda za vukove!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.