Sitne morske životinje zbog plastičnog otpada gube volju za seksom

Svetski ekonomski forum je upozorio da će do 2050. u okeanima biti više plastike nego ribe.
Sitne morske životinje zbog plastičnog otpada gube volju za seksom
Foto: Pixabay
Plastika je bukvalno svuda, a nova studija ukazuje na još jedan negativan aspekt zagađenja, odnosno da uobičajeni plastični aditivi odvraćaju morske račiće od razmnožavanja.
 
"Ova stvorenja obično žive na evropskim obalama i njima se hrane ptice i ribe. Ako postanu ugroženi, to će uticati na ceo prehrambeni lanac", rekao je ekotoksikolog Aleks Ford sa Univerziteta Portsmut u Velikoj Britaniji.
Britanski naučnici su tikom niza eksperimenata izložili sićušnu vrstu rakova (Echinogammarus marinus) samo četiri od oko 10.000 mogućih hemijskih aditiva koji se mogu pronaći u plastici.
 
"Odabrali smo ova četiri aditiva jer je već utvrđeno da možda predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje. Dve hemikalije (DBP i DEHP) više ne smeju da se koriste u Evropi. Za druge dve trenutno nema ograničenja i nalaze se u mnogim kućnim proizvodima. Hteli smo da istražimo kakav uticaj ove hemikalije imaju na parenje rakova", rekla je toksikološkinja Bidemi Grin-Ojo sa Univerziteta Portsmut.
Uprkos nedavno uvedenim propisima, tri od četiri testirane hemikalije nalaze se među 30 najčešćih hemikalija u površinskim i podzemnim vodama Engleske. Rezultati su pokazali da sve četiri hemikalije smanjuju uspešnost parenja rakova, uzrokujući promene u ponašanju, piše Science Alert.
 
Dodatno, dve testirane hemikalije, TPHP i DBP, uzrokovale su pad broja spermatozoida.
 
"Životinje koje smo testirali bile su izložene mnogo većim koncentracijama nego što ih inače ima u životnoj sredini. No, svejedno možemo reći da te hemikalije mogu uticati na broj spermatozoida. Na primer, pretpostavljamo da bi izlaganje račića hemikalijama tokom dužeg vremenskog perioda ili tokom kritičnih faza njihovog razvoja moglo uticati na nivo i kvalitet njihove sperme", rekao je Ford.
 
Tokom eksperimenta u laboratoriji jedinke E. marinus izložene niskim nivoima NBBS-a, TPHP-a i DEHP-a, manje su se parile. Ako plastični aditivi zaista ometaju reprodukciju životinja, onda bi naša zavisnost od plastike mogla doprineti šestom masovnom izumiranju na Zemlji.
 
"Moramo što više istražiti na koji sve način hemikalije u plastici utiču na ponašanje životinja. Svako odskakanje od bitnih modela ponašanja, poput hranjenja ili razmnožavanja, može smanjiti šanse za preživljavanje", rekla je Grin-Ojo.
 
Istraživanje pod nazivom "Evaluation of precopulatory pairing behaviour and male fertility in a marine amphipod exposed to plastic additives" objavljeno je u časopisu "Environmental Pollution".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.