VIDEO Majmuni "okupirali" tajlandski grad: Meštani pokrenuli lov, mame ih voćem

Meštani su započeli ofenzivu protiv majmuna u Lopburiju koristeći zrelo tropsko voće kako bi ih namamili u kaveze.
Životinje su postale simbol Lopburija, tajlandskog grada smeštenog oko 150 kilometara severno od Bangkoka.
 
U gradu živi oko 2.500 majmuna, ali niz sukoba s ljudima uverio je vlasti da se broj životinja mora smanjiti. Počele su da se šire snimci koje prikazuju sve agresivnije ponašanje majmuna. Na nekim snimcima se vidi kako otimaju hranu meštanima ili im čak nanose povrede. 
Prva faza plana je mamljenje majmuna u kavez uz pomoć njihove omiljene hrane. Gradonačelnik Chamroen Salacheep rekao je da majmuni stvaraju ekonomsku štetu jer su prodavnice zabeležile pad prihoda, a više objekata je oštećeno. 
 
Dodao je kako je Lopburi gotovo "napušten grad". 
 
"Nakon što se naša operacija završi, sprovešću veliko čišćenje po gradu i obojiti sve zgrade kako bih vratio veru ljudima", najavio je on. 
Lovci su na početku akcije uspeli da uhvate tri makakija koja su nasela na prevaru i završila u klopci jer im se svidelo voće rambutan.
 
Širom grada je zarobljeno oko 30 majmuna. Kavezi su početkom nedelje postavljeni na ulicu kako bi se majmuni navikli na njih i smatrali ih manjom pretnjom. 
 
Očekuje se da će operacija hvatanja majmuna ipak naići na neke prepreke. 
 
Iz tajlandskog Odeljenja za nacionalne parkove, zaštitu divljih životinja i biljaka očekuju da bi majmuni brzo mogli da se prilagode kada shvate šta se dogodilo njihovim prijateljima. Vlasti su počele da daju sedative uhvaćenim majmunima kako bi sprovele zdravstvene provere pre nego što ih očiste i sterilišu i obeleže ih kako bi mogli da budu identifikovani radi tačne evidencije.
 
Nakon toga će biti prebačeni u niz ogromnih torova za držanje van središta grada dok se bude tražio stalni dom za njih. 
 
Neki majmuni će biti ostavljeni na slobodi kako bi se zadržao imidž Lopburija kao grada majmuna na Tajlandu.
  • Darko

    26.05.2024 22:51
    Mi smo okupirani istim od smrti Tita pa do dan danas, hoces skupstini grada, skupstine Srbije, i sada tek kazete kako ih se mozemo resiti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja