Nastavlja se "panda diplomatija": Kina šalje SAD dve mlade jedinke

Kina će poslati dve mlade pande u zoološki vrt Smitsonijan u Vašingtonu, objavio je kineski Nacionalni zoološki vrt.
Nastavlja se "panda diplomatija": Kina šalje SAD dve mlade jedinke
Foto: Beta/AP
Ovo će se desiti nekoliko meseci nakon što su odande vraćene tri velike pande zbog pojačanih napetosti između dve globalne supersile. 
 
Objava je usledila nakon pojačanog angažmana Vašingtona i Pekinga, koji su međusobne veze uspeli da postave na stabilnije osnove otkako su odnosi između dve zemlje prošle godine pali na istorijsko nizak nivo. Ova nova objava je jasan znak da Peking odobrava stabilizaciju veza s Vašingtonom.
Nacionalni zoološki vrt Smitsonijan u Vašingtonu objavio je da će do kraja godine tamo iz Kine stići pande po imenu Bao Li i King Bao.
 
"Oduševljeni smo što možemo da najavimo da sledeće poglavlje našeg partnerstva u očuvanju i uzgoju panda počinje dočekom dve nove životinje u Vašington", rekla je Brendi Smit, direktorka Biološkog instituta "Smithsonian's National Zoo and Conservation".
Privremeno slanje pandi iz Kine u neku drugu zemlju sveta uobičajen je način da Kina ojača diplomatske odnose s tom državom. Kina već dugo koristi "panda diplomatiju" za postizanje dogovora, nagrađivanje prijatelja i kažnjavanje protivnika.
 
Nakon susreta s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u novembru u Kaliforniji, kineski predsednik Si Đinping nagovestio je da je otvoren za slanje većeg broja "izaslanika prijateljstva" u Sjedinjene Države.
 
U Kaliforniji su se dvojica predsednika dogovorila da će pojačati komunikaciju uprkos sve intenzivnijem geopolitičkom rivalstvu, a Sijeve izjave podstakle su Belu kuću da kaže kako će SAD "apsolutno pozdraviti" nove pande.
 
Sjedinjene Države nagrađene su svojim prvim pandama nakon što je predsednik Ričard Nikson normalizovao odnose 1972. godine i nakon njegove istorijske hladnoratovske posete Kini, a potom su sledile i brojne druge nacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promene njihovog ponašanja.

Vole li nas psi ili samo žele poslastice?

Ako bilo kog vlasnika pitate da li voli psa, njegov odgovor će biti - da. Međutim, možda ste se našli u situaciji u kojoj se pitate kakva osećanja pas gaji prema vama.