Rase pasa koje teže podnose vrućinu

I dok mačke poseduju dovoljno razuma da prespavaju vrela popodneva, psima je potrebno malo pomoći kako bi bez većih problema preživeli letnje vrućine.
I dok mačke poseduju dovoljno razuma da prespavaju vrela popodneva, psima je potrebno malo pomoći kako bi bez većih problema preživeli letnje vrućine.

Ukoliko im dozvolite, psi će vas pratiti do vrata pakla, međutim, ta lojalnost dolazi sa određenom cenom. Psi nisu toliko dobri kada je potrebno da se rashlade, tako da je na nama da ih držimo podalje od nevolje.

Ograničite vežbanje na najhladniji deo dana, bez obzira na to koliko vas pas izgleda srećno po vrućini. Čak i tokom najhladnijeg dela dana pazite na moguće znake nevolje: sjajne oči i frenetično dahtanje ukazuju na to da je psu potrebna pomoć. Najpametnije je odmah ga odvesti veterinaru ukoliko primetite ove simptome.

Zapamtite da stariji, gojazni i psi sa kratkim njuškama – pugovi, buldozi, bostonski terijeri, pekinezeri, bokseri i francuski buldozi, imaju najmanju toleranciju na vrućinu.

Ipak, svim psima potreban je pristup hladu i neograničenim zalihama hladne i bistre vode.

  • 02.08.2014 16:42
    @ Lajavi
    Prvo se malo raspitaj pa onda lupetaj. To sto je tebi logicno ne mora da znaci i da je tacno. Polarni psi tipa Husky,Malamut i ostali Spicevi bas zahvaljujuci dvostrukom sloju dlake mogu da podnesu kako niske tako i visoke temperature, zato sto im jedan sloj krzna sluzi kao toplotni izolator. Verovatno bas ne uzivaju ali su kriticnije bas ove rase rase koje su opisane u tekstu.
  • Lajavi

    30.07.2014 09:42
    Najmanje tolerancije
    na vrucinu imaju polarni psi a ne pekinezeri i buldozi. Psu ne smete davati hladnu vodu. Stvarno mi nije jasno odakle ste preuzeli ovaj tekst koji nema veze sa vezom.
  • 30.07.2014 06:54
    psu se NE SME davati hladna voda, pogotovo ne leti..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.