Ovo je siguran znak da vašoj maci nije dobro

Mačke se ne ližu samo kako bi se očistile, nego i kako bi regulisale telesnu temperaturu i stimulisale cirkulaciju. Ako mačka prestane da se liže, to je znak da nešto s njom nije u redu.
Mačke se ne ližu samo kako bi se očistile, nego i kako bi regulisale telesnu temperaturu i stimulisale cirkulaciju. Ako mačka prestane da se liže, to je znak da nešto s njom nije u redu.

To vrlo brzo možete primetiti jer će donedavno svilenkasto krzno postati oštro i zamršeno. Pojaviće se čvorići nakupljene otpale dlake, a šape će biti pokrivene mrljama od ostataka izmeta ili mokraće. Mačke se obično čiste nakon jela pa će vam hranom zaprljano lice i prsa biti dobar znak da nešto ne valja.

Kada mačka prestaje da se čisti?

Bol ili bolest uzrokovaće pad interesa za čišćenjem. Starije mačke možda pate od artritisa zbog čega postaju manje fleksibilne pa im je teško da dohvate pojedine delove tela. Predebele mačke takođe ne mogu da očiste sve što bi trebalo pa postaju frustrirane neuspelim pokušajima.

Mačka koja slini i jede manje nego inače mogla bi da ima bolesne desni, zubobolju ili tumor usne duplje, što čišćenje čini neprijatnim i bolnim.

Moguće je i da je promena životnog stila ili okoline uticala na vašeg ljubimca pa je prestao da se čisti.

Kako pomoći?

Posetite veterinara kako biste otkrili o kom zdravstvenom problemu se radi, kako biste na vreme krenuli da ga lečite. Veterinar će otkriti radi li se o fizičkom ili duševnom problemu i pronaći će rešenje, bilo to čišćenje zuba, lekovi ili promena ishrane.

Mački koja se ne čisti sama možete pomoći tako što ćete vi krenuti da je čistite četkom. Sve mačke se linjaju pa će se vaša ljubimica osećati čistije i prijatnije ako joj uklonite otpalu dlaku. Kada se navikne na čišćenje, vaša mačka će vam se možda u tome pridružiti, koliko može. Ako je mačka nervozna zbog četkanja, poštujte njene želje i očetkajte je samo malo na najprljavijim delovima.

  • Nedjo Krajina

    08.08.2014 19:38
    A jel to pravilo vazi i za zenu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.