Da li ribicu treba držati u kugli?

Držanje ribica u staklenim kuglama datira još iz stare Kine.
Držanje ribica u staklenim kuglama datira još iz stare Kine.

Kugla sa ribicama veoma lepo i dekorativno izgleda, ali postavlja se pitanje da li je to i najbolji izbor za držanje ribica.

Obično se kugla za držanje ribica preporučuje početnicima, jer nema nikakve dodatne opreme i prilično ju je lako održavati. Naime, u kuglu ne može da se stavi ni grejač, ni filter za vodu, ni pumpa, što ograničava izbor ribica koje se u tim uslovima mogu držati. Čak i ribice koje mogu da žive u takvim uslovima, a to su zlatna ribica i sijamski borac, daleko duže i kvalitetnije žive ako im se obezbedi veći akvarijum sa pratećom opremom.

Zbog svoje male zapremine od 2 do 5 litara kugla je ograničena na jednu, eventualno dve manje ribice. Svakoj ribici je idealno obezbediti 1,5 do 2l vode, a zlatnoj ribici čak 5l vode.

Voda u kugli treba da bude odstajala, odnosno nehlorisana. Svakih 4-5 dana treba menjati 30% vode, nikako ceo sadržaj. Znači treba odvaditi trećinu vode u kugli, i nadomestiti istu količinu sa novom čistom, odstajalom vodom.

Takođe, treba voditi računa po količini hrane koja se daje ribicama. Nikako ne treba preterivati, jer će se voda veoma brzo zaprljati.

Još jedna mana kugle je zakrivljenost stakla koje drugačije prelama svetlost, pa ribice imaju "zakrivljenu" sliku spoljašnjosti. Dugoročno to može dovesti do dezorjentisanosti ribica.

Akvarijumske kugle mogu biti vrlo dekorativne i kada se u njima drže akvarijumske biljke.

Pet Centar u ponudi ima veliki izbor ribica, kao i akvarijuma i opreme za njih, a takođe možete dobiti i korisne savete akvarista. (Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.